Binance postigao dogovor sa SEC-om kako bi izbegao zamrzavanje sredstava u SAD

Kompromis bi omogućio da kripto berza za sada nastavi sa radom u SAD.

PCPress.rs Image

Kompanija je veštački naduvala obim trgovanja, mešala i preusmeravala sredstva klijenata

Komisija za hartije od vrednosti i Binance postigli su dogovor koji će omogućiti da razmena kriptovaluta nastavi sa radom u SAD dok se ne reši tužba koju je SEC podneo ranije ovog meseca. Regulator je tužio Binance i osnivača Changpeng Zhao-a, 5. juna. Regulator navodi da je kompanija veštački naduvala obim trgovanja, mešala i preusmeravala sredstva klijenata. Zatim, nije uspela da ograniči američke investitore da trguju samo na Binance.com kada je trebalo da ostanu na zasebnom sistemu SAD-a.

Nakon što je objavio optužbe, SEC je pokušao da zamrzne Binance-ovu američku imovinu. Regulator je naveo da je ovaj potez neophodan da bi se zaštitila sredstva klijenata i sprečila kompanija da potencijalno prenosi novac u inostranstvo. Binance je u međuvremenu tvrdio da bi zamrzavanje imovine dovelo do gašenja poslovanja u SAD. Zatim, sud koji je nadgledao parnicu naredio je dvema stranama da dođu do kompromisa koji bi zaštitio imovinu kupaca.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

U sudskom podnesku, SEC je saopštio da je Binance pristao da premesti svu imovinu koja pripada američkim klijentima u SAD. Pored toga, SEC je zabranio operacije kao što su pružanje pristupa ili kontrole domaće imovine ili sredstava Binance-ovoj međunarodnoj organizaciji i direktno Zhao-u. Dok se problem ne reši, kompaniji je „isključivo“ dozvoljeno da prenosi sredstva „da bi izvršila plaćanja za troškove ili da bi podmirila obaveze nastale u redovnom toku poslovanja“. Pored toga, razmena je potrebna za kreiranje novčanika novih klijenata kojima njeni međunarodni zaposleni ne mogu da pristupe. Dogovor još uvek treba da odobri sudija Amy Berman.

“Sredstva korisnika su bila i uvek će biti sigurna”

„Changpeng Zhao i Binance imaju kontrolu nad imovinom klijenata. Shodno tome bili su u mogućnosti da pomešaju imovinu klijenata ili preusmere sredstva klijenata kako žele, kao što smo tvrdili, ove zabrane su od suštinskog značaja za zaštitu imovine investitora“, navodi SEC. „Zatim, osigurali smo da će američki klijenti moći da povuku svoju imovinu sa platforme. U međuvremenu, radimo na rešavanju navodnih nedoličnih ponašanja i pozivamo Zhao-a i Binance na odgovornost za njihova navodna kršenja zakona.

Pročitajte i:  Kina naređuje državnim mobilnim operaterima da zamene strane čipove

Zhao je na Twitter-u prokomentarisao dogovor. „Iako smatramo da je zahtev SEC-a bio potpuno neopravdan, zadovoljni smo što je neslaganje oko ovog zahteva rešeno pod obostrano prihvatljivim uslovima“. „Sredstva korisnika su bila i uvek će biti sigurna. Sredstva su bezbedna na svim platformama povezanim sa Binance-om.“

Tužba SEC-a protiv Binance-a deo je šireg obračuna regulatornih organa protiv kripto industrije. Krajem prošle godine, agencija je optužila osnivača FTX-a i bivšeg izvršnog direktora Sam Bankman-Fried-a. On je optužen da je sproveo navodnu višegodišnju prevaru investitora. Dan nakon što je tužio Binance, SEC je podneo žalbu protiv Coinbase-a, najveće platforme za trgovanje kriptovalutama u SAD. SEC je naveo da se kompanija nije registrovala kao broker, nacionalna berza ili klirinška agencija.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,