Računari i Galaksija

Bitcoin postaje zvanična valuta u Centralnoafričkoj Republici

Centralnoafrička Republika je odobrila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. To je tek druga zemlja koja je to učinila.

PCPress.rs Image

Bitcoin je postao zakonsko sredstvo plaćanja

Centralnoafrička Republika je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, ali je bogata dijamantima, zlatom i uranijumom. Decenijama je zahvaćena sukobima i bliski je ruski saveznik.

Poslanici su jednoglasno glasali za usvajanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja, navodi se u saopštenju predsedništva. Ovaj potez stavlja Centralnoafričku Republiku „na mapu najhrabrijih i najvizionarskijih zemalja sveta“, navodi se u saopštenju.

El Salvador je postao prva zemlja koja je usvojila bitcoin kao zvaničnu valutu u septembru 2021.godine. Taj potez koji su kritikovali mnogi ekonomisti, uključujući Međunarodni monetarni fond, koji je rekao da to povećava rizik od finansijske nestabilnosti.

Drugi su izrazili strah da bi kriptovalute kao što je bitcoin mogle da olakšaju kriminalcima pranje novca i da su štetne po životnu sredinu jer troše toliko električne energije za proizvodnju.

Internet je neophodan za korišćenje bilo koje kriptovalute, ali je 2019. godine samo 4 odsto ljudi u Centralnoafričkoj Republici imalo pristup internetu, prema izveštaju sajta WorldData.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Ova zemlja trenutno koristi franak CFA koji podržava Francuska kao svoju valutu, zajedno sa većinom drugih bivših francuskih kolonija u Africi.

Neki vide usvajanje bitcoina kao pokušaj da se poljulja CFA, usred nadmetanja za uticaj na zemlju bogatu resursima između Rusije i Francuske.

„Kontekst, s obzirom na sistemsku korupciju i ruskog partnera koji se suočava sa međunarodnim sankcijama, podstiče sumnju“, rekao je francuski analitičar Thierry Vircoulon.

Da li će bitcoin olakšati život?

Ekonomista Yann Daworo rekao je za da će to olakšati život, jer se transakcije mogu obaviti pametnim telefonima i da je bilo lako pretvoriti bitcoin u bilo koju drugu valutu.

„Privrednici više neće morati da šetaju sa koferima franaka CFA koji će morati da se konvertuju u dolare ili bilo koju drugu valutu da bi kupovali u inostranstvu“.

Takođe je tvrdio da se CFA ne koristi „u korist Afrike“. U nekoliko zemalja rastu sve veći pozivi da se valuta odbaci od strane onih koji je vide kao relikt kolonijalne ere, omogućavajući Francuskoj da nastavi da vrši ekonomsku kontrolu.

Pročitajte i:  Svako Bitcoin plaćanje potroši bazen vode

Međutim, naučnik Sydney Tickaya rekao je da smatra da je usvajanje kriptovalute bilo „preuranjeno” i „neodgovorno”. „Pristup internetu je još uvek nerazvijen u zemlji, dok bitcoin u potpunosti zavisi od interneta.“ Rekao je da Centralnoafrička Republika ima hitnijih pitanja kao što su bezbednost, obrazovanje i pristup vode za piće.

Centralnoafrička Republika je patila od stalnog sukoba od svoje nezavisnosti 1960. godine. Zatim 2013. godine uglavnom muslimanski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad većinom hrišćanskom zemljom. Formirani su odredi za samoodbranu, što je dovelo do rasprostranjenih nereda po verskim linijama.

Nakon što je predsednik Faustin-Archange Touadera došao na funkciju 2016. godine, zemlja je počela da prebacuje svoj strateški savez iz Francuske ka Rusiji.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,