Bitcoin proslavio 11. rođendan

Pre jedanaest godina 31. oktobra, Satoshi Nakamoto – osoba (ili osobe) odgovorna za stvaranje Bitcoinapustila je white paper kriptovalute u svet.

Objavljen 31. oktobra 2008, white paper, zvanično naslovljen, „Bitcoin: Peer-to-peer sistem elektronske gotovine“, opisao je novu, nepromenljivu, decentralizovanu peer-to-peer mrežu koja može da prati i verifikuje transakcije, a istovremeno sprečava ponovno trošenje istog novčića i stvaranje transparentne evidencije koju svako može da verifikuje u gotovo realnom vremenu.

Ovaj sistem je sadržao mogućnost prevazilaženja potrebe posrednika, poput banaka i finansijskih institucija, radi lakšeg revizijskog posla, što predstavlja veliki poremećaj u monopolizovanom polju centralizovane finansijske moći. Iako još uvek ne znamo ko je Nakamoto, ili je bio, white paper je postavio okvir za inovativnu platnu mrežu, njenu osnovnu tehnologiju blockchain i više od 1.600 altkoina koji su se pojavili od tada.

Jedanaest godina kasnije, Bitcoin kontinuirano postavlja nove rekorde za svoj mrežni hash rate – meru ukupne računarske snage koja je uključena u potvrđivanje transakcija na blockchainu u bilo kom trenutku. Veća snaga i više učesnika uspostavljaju veću sigurnost mreže i osiguravaju širenje potencijala profitabilnosti rudarenja Bitcoina.

Pročitajte i:  Australijanac koji tvrdi da je izmislio Bitkoin moraće da preda pet milijardi dolara

Poznata po svojoj volatilnosti, vrednost Bitcoina je sigurno pružala obilje zabave tokom godina. Krenula je od vrednosti od 0,003 dolara u martu 2010, do toga da je prešla granicu od 20.000 dolara tokom čuvenog rasta u decembru 2017.

Ostale prekretnice koje zaslužuju da budu istaknute uključuju kumulativne naknade za transakcije Bitcoina koje su sredinom oktobra prelazili milijardu dolara, a izrudareno je 85% ukupnog limita ponude to jest zaliha Bitcoina u opticaju početkom avgusta, što je ostavilo samo 3,15 miliona novih kovanica za rudarenje u budućnosti.

Bitcoin je ogromna kontradikcija: s jedne strane, ustanovljen je u logiku koja dolazi sa matematikom i kriptografijom, a s druge strane je veoma nepredvidiv i misteriozan. Iako je nemoguće predvideti budućnost, sasvim je sigurno da će kriptovaluta i dalje inspirisati, ljutiti i izazivati one koji obraćaju pažnju, a sigurni smo i da ćemo u isto vreme sledeće godine proslaviti 12. godišnjicu datuma objavljivanja white paper-a.

Izvor: TNW

Facebook komentari:

SBB

PC Press konkurs
Tagovi: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.