BIZIT 2023: AI i ERP paneli

Drugog dana BIZIT skupa su održana dva panela, posvećena veštačkoj inteligenciji (AI) i ERP poslovnom softveru. Uvod u panel o veštačkoj inteligenciji je održao koosnivač i COO kompanije Yottaanswers Inc. Prof. dr Stevan Milinković.

PCPress.rs Image
Prof. dr Stevan Milinković, koosnivač i COO kompanije Yottaanswers Inc.

On je govorio o AI revoluciji kroz Large Language Model, po modelu „Google u vašoj garaži“ objašnjavajući AI i Large Language Model koji se koristi za njegovo treniranje. Navodeći da je „revolucija počela 2012. godine“, objasnio je razliku između Strong AI i Weak AI rešenja, kao i parametarski, neparametarski, diskriminatorni i generativni AI model, kao i neuralni model veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image
Dejan Ristanović, glavni i odgovorni urednik PC Press-a

Glavna tema koja zaokružuje sve ove pojedinačne teme na BIZIT konferenciji jeste AI. Celokupan program BIZIT-a biće u znaku veštačke inteligencije jer su mnoge firme svoje standardne programe inovirale i inkorporirale AI u svoja rešenja. Stoga je logično da prvi panel bude posvećen upravo tome. Moderator panela nazvanog AI Fatamorgana je bio Dejan Ristanović, glavni i odgovorni urednik PC Press-a. Učesnici su bili dr Dušica Filipović Đurđević (Filozofski fakultet), dr Dejan Mirčetić (Institut za veštačku inteligenciju), Danilo Krivokapić (SHARE Fondacija), Prof. dr Stevan Milinković (Yottaanswers Inc.), Petar Vasić (Vasić media), kao i Nenad Cvjetićanin (advokat), koji je celu stvar posmatrao iz pravnog ugla.

PCPress.rs Image
AI panel: dr Dušica Filipović Đurđević (Filozofski fakultet), dr Dejan Mirčetić (Institut za veštačku inteligenciju), Danilo Krivokapić (SHARE Fondacija), Prof. dr Stevan Milinković (Yottaanswers Inc.), Petar Vasić (Vasić media), Nenad Cvjetićanin (advokat)

Panel je konstatovao da je AI tema godine koji nije došao sasvim iznenada. Evolutivni razvoj su stručnjaci pratili, a šira javnost je ostala zabezeknuta kada se pojavio „nekakav“ ChatGPT koji je ostavljao utisak kao da se priča sa čovekom. Svi panelisti su dali primere upotebe veštačke inteligencije na svom poslu i u svom privatnom životu. Ukazano je da će biti veoma izazovno podržati korišćenje veštačke inteligencije kroz pravne propise i neophodne modifikacije, koje će pak biti moguće načiniti tek kada kao društvo saznamo šta zapravo želimo od veštačke inteligencije, budući da se tehnologija razvija mnogo brže od prava i da je sada pravi trenutak za širu raspravu po tom pitanju. To dodatno daje na značaju ovakvim forumima, raspravama i okupljanjima. Ukupna dešavanja u domenu veštačke inteligencije su fascinantna i pred njima je budućnost. Šta sa zaposlenima? Šta će raditi slikari, vajari, kompozitori, pisci…videćemo. Jedan posao nestaje, drugi posao se stvara.

Pročitajte i:  Modoolar: Snaga ODOO open source platforme

Drugi panel je bio posvećen ERP-u, ali ne samo njemu. Naime, u fokusu je bio ne samo ERP kao poslovni softver, već i zadovoljstvo korisnika. Otuda i logičan naziv panela „ERP na zadovoljstvo korisnika“, kojim se u startu naglašava da tehnologija nije tu da joj mi služimo, već da ona služi nama, na naše zadovoljstvo.

PCPress.rs Image
Milovan Matijević, analitičar, SITO

Pre samog panelakratko predavanje je održao Milovan Matijević, vodeći analitičar srpskog IT tržišta iz kompanije SITO. Dao je pregled stanja u segmentu poslovnih rešenja, zajedno sa tabelarnim prikazom 15 najvećih ERP specijalista na srpskom tržištu prema poslovnim prihodima iz prethodne godine. Takođe su izloženi veoma interesanti podaci o broju zaposlenih, kao i rastu godina za godinom.

PCPress.rs Image
Vesna Čarknajev, direktorka PC Press-a

Moderatorka panela je bila Vesna Čarknajev, direktorka PC Press-a. Učesnici panela su bili Ana Brkić iz AB Soft-a, Petar Miljković, CEO kompanije GoPro, Miloš Bošnjak, CEO kompanije IIB, kao i Emin Devlić iz  Unimaze-a. Tokom panela učesnici su se dotakli svih pitanja vezanih za poslovni softver, te podelili brojna iskustva u radu sa ERP-om, od uvođenja poslovnog softvera klijentima do saveta kada je pravi trenutak za uvođenje, objašnjavanja zašto je uvođenje ERP-a neophodno da bi se posao podigao na viši nivo, te pitanja koliko obično proces traje od trenutka kada se izrazi želja za uvođenjem ERP-a do trenutka kada je stvar potpuno funkcionalna i postaje integralni deo poslovnog sistema koji ne stvara nikakve prepreke u poslovnom procesu, već naprotiv pospešuje sve segmente poslovanja.

PCPress.rs Image
ERP panel: Ana Brkić (AB Soft), Petar Miljković (CEO kompanije GoPro), Miloš Bošnjak (CEO kompanije IIB), Emin Devlić (Unimaze)

Istaknuto je da je obično najveća kočnica i prepreka uvođenju ERP-a neusaglašena želja određenih službi unutar same kompanije koja uvodi rešenje, ali najčešće se ne radi o namernom usporavanju, već prosto dolazi do izražaja upravo ona mana koju ERP treba da prevaziđe. Uvek može da se desi neko kašnjenje zbog dugačke implementacije, ali obično sve strane imaju jasnu predstavu jedna o drugoj koju steknu tokom zajedničkih pregovora i sastanaka. Važno je reći i da se ukupna slika menja sa porastom ekonomije u Srbiji, sve je više većih preduzeća, preduzeća koja rastu, radnici su daleko više izloženi poslovnom softveru i znaju da barataju s njim, te su svesni njegove važnosti. Tako da firme u principu – bez obzira što je uvek u pitanju proces koji iziskuje određenu količinu resursa – imaju vrlo jasnu svest o važnosti ERP-a i drugih vidova poslovnog softvera, ali i radnu snagu koja želi da podigne stvari na viši nivo i svesna je koliko benefita dolazi od korišćenja ovakvog softvera.

PCPress.rs Image
PC Press ekipa, organizator BIZIT konferencije

Drugim panelom je okončan zvanični dvodnevni program BIZIT 2023 konferencije. Ipak, tu nije bio kraj. Na jubilarnom desetom BIZIT-u osim stručnih prezentacija i panel diskusija puno pažnje smo posvetili tome da se svi prisutni osećaju kao kod kuće. Aakustični duo Imperial Strings je divnom muzikom ispratio svečano otvaranje i zatvaranje konferencije. Zabavno je bilo i druženje sa Urošem Petrovićem koji je za učesnike BIZIT-a priprema „vežbe za mozak“, koje su brojnima probudile vijuge i donele vredne nagrade. Najzad, na samom kraju je usledilo zasluženo opuštanje – za sve učesnike biće organizovana velika žurka uz bend Marka Louisa i gudački duo Imperial Strings.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,