BIZIT 2023: Srbija će kreirati Bio4 biotehnološki kampus; izvoz IKT sektora do kraja godine 3,8 milijardi dolara

Pozdravni govor na samom otvaranju BIZIT konferencije je održao Ministar informisanja i telekomunikacija Prof. dr Mihailo Jovanović. Pozdravljajući prisutne, govorio je o planovima resornog ministarstva, kao i generalnim planovima za razvoj u narednom periodu.

PCPress.rs Image

„Želim da vas pozdravim, zahvalim se na pozdravima i čestitam na jubileju našoj vodećoj domaćoj tehnološkoj konferenciji“, rekao je ministar Jovanović.

„Vlada republike Srbije je prepoznala Četvrtu industrijsku revoluciju kao razvojnu šansu i orijentisani smo prema ekonomiji znanja jer su znanje i kreativnost naš najmoćniji resurs i motor razvoja naše ekonomije. 2017. godine smo postavili digitalizaciju i obrazovanje za naše najveće prioritete, transformišući radno-intenzivnu ekonomiju u ekonomiju znanja, na čemu najveće zasluge ima IKT sektor. On je postao naš najvažniji resurs i najbrže rastući sektor, te najvažniji izvozni sektor, sa prošlogodišnjim ukupnim izvozom od 2,7 milijardi evra, a ove godine je izvoz veći za 34% u odnosu na prošlu godinu. Procene su da će na kraju ove godine ukupan izvoz sektora biti 3,8 milijardi evra. Broj zaposlenih u ovom sektoru je čak 107 hiljada.“

Pročitajte i:  PC Press video: Vijetnam, raj za digitalne nomade | Ivana i Goran Babić, Dva ranca beg iz kanca

„Investirali smo u digitalnu i inovacionu infrastrukturu, reforme u sektoru lokalne uprave i prosvete, razvoj elektronske uprave, širenje telekomunikacione infrastrukture. Ulagali smo u digitalnu pismenost, reformu obrazovnih programa, u startap i inovacionu zajednicu, te povoljno poslovno okruženje ali i razvoj veštačke inteligencije i bezbednost. Ovim ciljevima ostajemo posvećeni i u narednom periodu“, rekao je ministar Jovanović.

PCPress.rs Image

Ministar je govorio i o svetskim priznanjima, pri čemu je Svetska Banka rangirala Srbiju kao 4. u Evropi po tempu razvoja inovacija u IKT sektoru. Rekao je da će u narednom sektoru veštačka inteligencija i biotehnologija biti među vodećim prioritetima razvoja. Srbija ima institut za veštačku inteligenciju, a tu je i data centar u Kragujevcu koji podržava sve ove platforme. Instituti, naučno-tehnološki parkovi i preko 30 startap kompanija su dobili pristup ovim resursima.

„U 2024. godini nameravamo da radimo na proširenju platforme i nabavci superkompjutera broj 2 u republici Srbiji. Naša inicijativa da se startapima omogući rad na nacionalnoj platformi za veštačku inteligenciju je proglašena za jednu od 9 najinovativnijih inicijativa iz celog sveta. Otključavamo i potencijal biotehnologije – razvijamo biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet. Razvili smo koncept Bio4 kampusa koji će u Beogradu na jednom mestu okupiti 4 fakulteta, 8 naučnih instituta, ekstenziju naučno-tehnološkog parka za bioteh startape i razvojna odeljenja domaćih i globalnih medicinskih i biotehnoloških kompanija. Ovaj projekat će dodatno ojačati našu ekonomiju i konkurentnost i biti centar razvoja u godinama koji dolaze,“ rekao je ministar, završavajući obraćanje čestitkama domaćinu konferencije i poželevši puno uspeha u daljem radu.

Pročitajte i:  PC Press slavi 29. rođendan!

Kompletan tok konferencije možete pratiti na linku ispod:

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,