BIZIT plus

Svet ima manje milijardera u 2020, ali Jeff Bezos je i dalje najbogatiji

Veruje se da je pandemija koronavirusa (COVID-19) prirodi dala prostor da se obnovi, ali to je uticalo i na svetske milijardere: ima ih manje.

PCPress.rs Image

Danas postoji 2.095 milijardera, što je pad u odnosu na 2.153 iz 2019. godine, prema Forbes-ovoj listi milijardera za 2020. godinu objavljenoj prošle nedelje. Takođe su u proseku nešto „siromašniji“, sa zajedničkom neto vrednošću od osam biliona dolara – što je pad sa 8,7 biliona dolara prošle godine.

Rekordnih 1.062 milijardera primetilo je da im se bogatstvo smanjuje, „odražavajući i nestabilna tržišta i pandemiju koronavirusa“, ​​piše Forbes. Publikacija Forbes je primetila da SAD i dalje ima najviše milijardera – 614, a sledi ih veća Kina (koja uključuje Makao i Hong Kong) sa 456.

Četiri od prvih 10 milijardera su rukovodioci tehnoloških kompanija

Uz globalnu pandemiju ili bez nje, Jeff Bezos i dalje ostaje najbogatija osoba na svetu. Zabeleženo je da CEO kompanije Amazon vredi 113 milijardi dolara, a treći put je na vrhu liste – čak i nakon što je Bezos nedavno platio 38 milijardi dolara bivšoj supruzi MacKenzie Bezos, kao deo njihovog razvoda.

Pročitajte i:  Shopify „Magic“ i AI uređivač slika  

Slučajno, romanopisac-filantrop MacKenzie Bezos debitovala je na ovogodišnjoj listi bogatih na 22. mestu. Još jedan zapažen ulazak je CEO Zoom-a Eric Yuan, koji je na listi debitovao na 293. mestu, sa lepih 5,5 milijardi dolara. Osnivač Microsoft-a Bill Gates je na drugom mestu (ponovo) sa procenjenom ličnom neto vrednošću od 98 milijardi dolara, što je povećanje od 1,5 milijardi dolara u odnosu na 2019. godinu.

PCPress.rs Image

Zapravo, tehnološkim gigantima ide lepo: četvorica Forbes-ovih zvaničnih 10 najbogatijih milijardera su rukovodioci u tehnološkim kompanijama. Oracle-ov tehnološki rukovodilac Larry Ellison peti je najbogatiji sa 66,2 milijarde dolara. Facebook CEO Mark Zuckerberg je sedmi sa 54,7 milijardi dolara.

Microsoft-ov bivši direktor, Steve Ballmer, takođe nastavlja da se drži na listi. Iako je očigledno veoma bogat, Ballmer-ovo bogatstvo je procenjeno na samo 52,7 milijardi dolara kada je Forbes generirao svoju konačnu listu, što je značilo da nije uspeo da uđe u prvih deset. Nisu uspeli ni Google-ovi Larry Page i Sergey Brin, čija bogatstva od približno 50 miliona dolara su im omogućila 13. i 14. mesto.

Pročitajte i:  Microsoft: „Ruski hakeri i dalje napadaju naše sisteme“

Kompletan spisak svetskih milijardera u 2020. godini možete pogledati na ovom linku.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,