Top50 2023

BMW najavio nove baterijske ćelije: Nabolji smo!

BMW se hvali naglim tehnološkim skokom – okruglim baterijskim ćelijama.

PCPress.rs Image

Automobilska industrija trpi velike potrese slične onima koji su nekada zahvatili proizvođače mobilnih telefona. Glavni cilj je električni automobil – koji radi. Da li će BMW uspeti da se izbori sa rizicima i novinama? Oni kažu da.

BMW pokreće novu klasu električnig vozila sa cilindričnim baterijskim ćelijama koje se proizvode u šest partnerskih fabrika. Nove ćelije treba da ubrzaju proces punjena i produže domet vožnje.

Ukupno šest fabrika iz Evrope, Kine i Severne Amerike proizvodiće okrugle litijum-jonske ćelije koje treba da BMW učine efikasnim električnim vozilom.

Nova klasa BMW automobila se oslanja na sličnu platformu koju Tesla koristi već neko vreme a koja se oslanja na ćilindrični oblik ćelija. Od nove klase BMW ima velika očekivanja, odnosno uloženo je više milijardi evra kako bi se proizvele nove baterijske ćelije. Ujedno BMW traži partnere kako bi sagradio još dve fabrike u Americi i Meksiku.

Nova klasa električnih automobila BMW-a imaju domet od 800 kilometara. Vreme potrebno za punjenje automobila od 10% do 80% trajaće 30 minuta. Nova generacija baterija koristi više nikla i silicijuma a manje se oslanja na kobalt, što dovodi do povećanja gustine energije za 20% i smanjenje procenta punjenja za 30% a za isto toliko se povećava domet u odnosu na prethodne generacije.

Pročitajte i:  Detroit pokreće prvo bežično punjenje u SAD-u

Proizvodnja nove klase treba da počne 2025. godine.

Izvor: europe.autonews.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,