BIZIT plus

Prodato 50 miliona PS5 konzola

Sony je objavio da je od 2020. godine, od kada je započela proizvodnja, prodao ukupno 50 miliona primeraka PlayStation 5 konzola. Takođe, novembar ove godine je najbolji novembar po prodaji konzole u PlayStation istoriji, što ukazuje da je Sony konačno uspeo da obezbedi proizvodnju koja zadovoljava tražnju na tržištu.

PCPress.rs Image

Uprkos prvobitnim problemima sa nedovoljnim zalihama, PS5 je granicu od 50 miliona prodatih primeraka dostigao za 161 nedelju, što je samo za nedelju dana duže od vremena koji je za dostizanje iste prodaje imala PS4 konzola (160 nedelja). Do ovog trenutka, PS4 je prodata u 117 miliona primeraka. Nintendo Switch je do sada prodat u 134 miliona primeraka, Nintendo DS u 154 miliona primeraka, dok je najprodavanija konzola svih vremena PlayStation 2 (155 miliona primeraka).

Ako uzmemo u obzir da je PS5 praktično prve dve godine bio u velikom zaostatku zbog nedostatka delova za proizvodnju, prognoze su da će dostići i prestići PS4 po ukupnoj prodaji. Upitno je da li će uspeti da svrgne sa trona PS2, ali je izvesno da će prodaja PS5 konzole biti znatno preko 100 miliona primeraka.

Pročitajte i:  Extreme Real Estate CRM:Rešenje za prodaju nekretnina

Teško je upoređivati prodaju PS5 sa glavnim rivalom, jer Microsoft već godinama ne objavljuje te podatke. Umesto toga on se fokusirao na prodaju pretplatnog servisa (Xbox Game Pass), mada od prošle godine daje čak ni te informacije. Ali, po nekim nezavisnim procenama PlayStation ima duplo bolju prodaju od Xbox-a.

Postoje indicije da Sony uskoro planira da predstavi i PS5 Pro, kao što je uradio i sa prethodnom generacijom konzole. Taj potez mogao bi dodatno da pospeši prodaju. Takođe, nedavno je predstavljena tanja verzija konzole, koja će u narednom periodu u potpunosti zameniti originalni model.

PS5 je lansiran u novembru 2020. godine

PlayStation 5 je zvanično dostigao prag od 50 miliona prodatih jedinica. To je impresivan broj, obzirom na niz problema u lancu snabdevanja koji su otežavali nabavku PS5 konzola. PS5 je lansiran u novembru 2020. godine. Posebno je važno napomenuti da je PS5 dostigao 50 miliona prodatih jedinica samo za nedelju dana više nego što je to bilo potrebno PlayStation 4 konzoli, koja nije bila opterećena toliko problemima u lancu snabdevanja i svetskom pandemijom.

Pročitajte i:  Prodaja TikToka ili zabrana?

Prema izveštajima, Sony je ove godine prodao skoro tri puta više konzola od Microsoft-a. Iako Microsoft ne objavljuje zvanične brojke prodaje za Xbox, procenjuje se da je Microsoft prodao 7,6 miliona novih modela konzola ove godine. To predstavlja pad od 15 odsto u odnosu na 2022.godinu. Sa druge strane, prodaja Sony-ja porasla je za 65 odsto i dostigla 22,5 miliona prodatih jedinica.

Nije teško shvatiti zašto je PS5 konzola više tražena. Sony je lansirao znatno više igara koje su postale ključne (uključujući Spider-Man 2, kao i očekivane nastavke poput God of War Ragnarök). Sa druge strane, Microsoft je imao problema sa svojim više profilisanim izdanjima, kao što su Halo Infinite i Redfall.

Microsoft se praktično usmerio na drugačiji pristup. Kompanija je više fokusirana na promovisanje pretplata na Xbox Game Pass. Ova usluga omogućuje korisnicima da igraju igre bez potrebe za instaliranjem direktno na konzoli ili računaru.

Izvor: Forbes

Facebook komentari: