Boston Dynamics: Novogodišnji ples robota

Dvonožni roboti kompanije Boston Dynamics ne izgledaju kao mašine koje dobro plešu, uprkos tome što su čovečanstvo već upoznale sa svojim parkur veštinama. Pokazalo se da ipak poznaju i plesne korake, te ih je kompanija okupila da proslave kraj 2020. godine.

PCPress.rs Image

Borba za što sposobnije robote se sve više zaoštrava, te Boston Dynamics već neko vreme dobija ozbiljniju konkurenciju. U februaru su, na primer, eksperti sa Univerziteta u Teheranu predstavili Surenu četvrte generacije. Iako nije sposobna za parkur veštine kao Atlas robot, Surena održava ravnotežu bolje nego prethodni modeli, te je sve bliža tome da može da obavlja zadatke podjednako dobro kao i prosečno ljudsko biće.

Surena IV je znak da se robotika u različitim delovima sveta razvija na različite načine, pa se Boston Dynamics, na primer, koncentriše na komplikovane zadatke koje roboti obavljaju, dok se roboti kao što je Sophia koncentrišu na primenu veštačke inteligencije i na modele koji fizički podsećaju na ljude. Surena IV demonstrira važnost finih motoričkih sposobnosti, što joj donosi veliku prednost, budući da se fokusira na one funkcije koje su osnovni preduslov za funkcionisanje u svetu koji je kreiran za ljude.

Pročitajte i:  Boston Dynamics šalje svog robota Atlas u penziju

Boston Dynamics porodica, uključujući i četvoronožnog Spota, je nedavno zaplesala uz pesmu “Do You Love Me” benda The Contours. Video stiže kao odličan kraj za godinu u kojoj je kompanija uprkos pandemiji postigla mnogo toga, ali i kao signal da su Atlas i drugi roboti i dalje u samom vrhu humanoidne piramide. Iako više nije potpuno samostalan (Hyundai je otkupio 80% kompanije) Boston Dynamics nastavlja istim tempom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: