Brendan Iribe, suosnivač Oculus-a, napušta Facebook

Dodajte još jednu osobu na listu lidera koji napuštaju Facebook. Suosnivač Oculus-a, Brendan Iribe, napušta sopstveni tim i kompaniju Facebook. Nije rekao gde ide dalje ili zašto ide, ali je napomenuo da će to biti njegov „prvi stvarni odmor“ za 20 godina. Uz to, postoje nagoveštaji da je reč o nečemu više od nekih propuštenih odmora i opuštanja.

PCPress.rs Image

Izvor TechCrunch-a tvrdi da je prošle nedelje u Oculus-u došlo do preokreta, između ostalog, došlo do zaustavljanja Rift 2 koji je Iribe razvijao. Imao je „fundamentalno drugačije poglede“ vezane za budućnost Oculusa koji je samo postao izraženiji, rekao je insajder, nije mu se dopala „trka do dna“ u pogledu performansi, te je želeo da izađe iz kompanije. Kako to zvuči, nije mu se dopalo to što Facebook pomera svoju pažnju na budžetske samostalne VR slušalice kao što su Oculus Go i Oculus Quest, verovatno na uštrb vrhunskog PC hardvera.

Facebook se nije dotakao razloga odlaska Iribea kada je Engadget zatražio komentar, ali je rekao da je „zahvalan na njegovom rukovođenju“ i rekao da će im „nedostajati“. U saopštenju za TechCrunch, portparol je naglasio da je VR zasnovan na PC-u još uvek deo planova i da će se Iribe-ov rad pojaviti u budućim proizvodima. Iribe je došao u Facebook u sklopu akvizicije Oculusa 2014. godine, prelazeći sa uloge CEO-a na mesto šefa PC VR tima 2016. godine. Facebook je otpustio soosnivača Palmer Luckey-a početkom 2017. godine iz razloga koje još uvek nije potvrdilo, što je možda proizašlo iz njegovih pravnih bitaka sa Zenimax-om i njegove navodne skrivene političke aktivnosti.

Pročitajte i:  Facebook koristi AI kako bi pojačao algoritam za video zapise

Ukoliko su razlozi za Iribe-ov odlazak tačni, oni prate šablon drugih važnih ostavki – celokupna strategija Facebook-a se sukobljava sa vizijama kompanija koje su stvorili. Kevin Sistrom i Mike Krieger, osnivači Instagrama, su, kako se navodi, otišli ​​nakon što je Facebook usmerio više kontrole ka njihovoj kreaciji, a veruje se da je Jan Koum, osnivač WhatsApp-a otišao zbog Facebook-ove politike koje bi mogle da ugroze privatnost na uštrb generišućeg prihoda (drugi osnivač, Brian Acton, otišao je 2017. godine). Izgleda da je Facebook odlučan da preoblikuje svoje različite akvizicije na načine koji je bliži njegovoj glavnoj strategiju, a to je istiskivanje lidera koji su prethodno imali veliku količinu autonomije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,