Britanski general: Do 2030-ih četvrtinu vojske bi mogli da čine roboti

Nije tajna da se brojne vojne snage sve više oslanjaju na dronove i druga robotska vozila, ali britansko rukovodstvo ima posebno smelu viziju. Kako Guardian izveštava, šef Generalštaba britanske vojske, general Nick Carter, rekao je u intervjuu za Sky News da veruje da bi četvrtinu britanske vojske mogli da čine roboti do 2030-ih. Oprezno je naglasio da nije postavljao čvrste ciljeve, ali da bi roboti mogli da služe na i blizu prvih linija fronta prilikom sukoba.

PCPress.rs Image

Roboti vojnici

Ovo nisu bile prazne špekulacije. Očekivalo se da će više novca za ratovanje robotima igrati ključnu ulogu u petogodišnjem pregledu odbrane koji je odložen. Carter je zatražio od vlade da nastavi dalje sa pregledom tokom svog pojavljivanja na Sky News-u. Ne bi iznenadilo da se Velika Britanija više usmeri ka robotima. Njena vojska je imala problema sa ispunjavanjem ciljeva regrutovanja, sa samo 73.870 obučenih vojnika kada je očekivala 82.050. Roboti bi mogli da popune te rupe ili čak prošire vojsku, istovremeno smanjujući zavisnost od ljudskih vojnika.

Pročitajte i:  Vic ili zbilja: Humanoidni Tesla botovi

Samo nije sigurno koje uloge bi tim robotima bile dodeljene. Bilo je snažnog protivljenja autonomnim „robotima ubicama“ koji ne bi zahtevali ljudsku intervenciju. U međuvremenu, dronovi zahtevaju od operatera da ih direktno kontrolišu ili odlučuju o presudnim napadima. Dugoročno bi im moglo biti potrebno više ljudi. Ukoliko u britanskoj vojsci postoji neka zaista automatizovana robotika, može biti ograničena na teretne kamione, izviđače i druge nenaoružane mašine. To bi i dalje moglo pomoći omogućavajući ljudima da se usredsrede na borbu, ali vizije borbi robota protiv robota verovatno se neće skoro obistiniti.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: