mts: eSIM budućnost

Hoćemo li uskoro od mobilnih operatora, umesto SIM kartice, dobijati papir ili e‑mail sa QR kodom dovoljnim za pouzdanu autorizaciju i korišćenje mobilne mreže? mts je očito spreman za tu budućnost pa smo sa zadovoljstvom testirali njihove eSIM‑ove.

PCPress.rs Image

Skraćenica eSIM dolazi od embedded‑SIM, a poneka se koristi i termin Embedded Universal Integrated Circuit Card (eUICC). Ideja je nastala 2010. godine, kada se o njoj diskutovalo u okviru GSM asocijacije, da bi standardi bili formirani tokom 2016. godine. Već krajem 2016. godine Samsung je implementirao eSIM u svoj Gear S2 pametni sat, a na Mobile Word Congress‑u u Barseloni 2017. godine Qualcomm je prikazao implementaciju eSIM‑a u Snapdragon čipset. Danas je to proverena i pouzdana, ali i dalje ne previše zastupljena tehnologija.

Jasna prednost eSIM‑a je u tome što operator može korisniku da proda neki privremeni ili trajni mobilni plan koji se aktivira bez potrebe za fizičkim kontaktom korisnika i operatora. Umesto da idete u poslovnicu po svoj SIM, dobićete ga elektronskom poštom. To je veoma zgodno za razne dodatne servise, roaming kartice i sve ono što korisnik brzo izabere i brzo instalira, a kasnije jednako lako i deinstalira kada ponuda istekne. Olakšanje bi osetili i proizvođači telefona, koji su tokom prethodne decenije sve više smanjivali SIM karticu kako bi telefon bio tanji i lakši, a sada su blizu fizičkim limitima te minijaturizacije. Ako se uskoro pojave telefoni bez SIM slota, možemo očekivati manje dimenzije i bolju otpornost na vodu i prašinu.

Pročitajte i:  Tehnologija zanemaruje starije i siromašne osobe

Uz jedan skan

Od mts‑a smo dobili dva PDF fajla koja nije bilo potrebe štampati – uperili smo kameru telefona na QR kod ispisan na ekranu, odgovorili potvrdno na pitanje o aktivaciji novog mobilnog plana, sačekali desetak sekundi i – to je sve. U dialer‑u se pojavila još jedna ikona slušalice, pa smo pri svakom pozivu mogli da biramo da li koristimo liniju vezanu za klasičan SIM ili liniju vezanu za novi eSIM. Slično je i sa SMS‑ovima, dok se preusmeravanje data saobraćaja obavlja u Connections / SIM card manager; tu ujedno biramo podrazumevanu liniju za glas i SMS. Kroz standardnu mts aplikaciju sa Google Play‑a gledamo koliko smo saobraćaja potrošili, aktiviramo dodatne usluge i slično.

PCPress.rs Image
eSIM profili na Surface Go 2

Jedan od eSIM‑ova smo instalirali na Samsung Note20 Ultra, a drugi na Microsoft Surface Go 2 (da, mali laptop/tablet koji ima fizički LTE slot i podržava eSIM‑ove). Bez problema smo pokrenuli i koristili servise za prenos podataka i SMS‑ove, dok je zvanje glasom funkcionisalo samo na telefonu pošto računar ne podržava voice pozive.

Pročitajte i:  Uspon telemedicine

Zapitali smo se kako se eSIM seli na drugi uređaj, i tu nas je Surface Go 2 zbunio, pošto je napisao da će profil biti permanentno obrisan i da ćemo morati da kontaktiramo svog mobilnog operatora da bismo ga dodali na drugi uređaj. No, šta je tu je, izabrali smo brisanje i pokazalo se da upozorenje nije baš precizno: skeniranjem istog QR koda virtuelnu karticu možemo da instaliramo na drugi (ili isti) uređaj, i tako koliko puta poželimo. Dakle, jedino čega se treba čuvati jeste da prodate stari telefon i zaboravite da sa njega izbrišete svoj eSIM.

Pokušali smo da dodamo oba eSIM‑a na Samsung Note20 Ultra, i uspelo je bez greške. A onda smo dodali i drugu (fizičku) SIM karticu u telefon, i tako u istom uređaju imali čak četiri linije. Ipak, samo dve od njih mogu da budu aktivne u istom trenutku – kada aktiviramo drugi eSIM, deaktivira se prvi, kao i jedan od fizičkih SIM modula. Takođe, iako možemo da primamo pozive sa obe aktivne linije, kada na jednoj razgovaramo, na drugoj smo nedostupni.

Pročitajte i:  Ne, vaš telefon vas ne čini glupljim ili zaboravnijim
PCPress.rs Image
Dve eSIM kartice na Samsung Note20 Ultra telefonu

Sve ovo nisu ograničenje eSIM‑a nego telefona, koji očito ima samo jedan radio‑sistem; na nekom drugom modelu moglo bi da bude drugačije, a sva pomenuta ograničenja već smo videli dok smo koristili „obične“ dualSIM telefone.

Kada prelazimo na eSIM?

eSIM je jedna od onih tehnologija o kojoj se ne može mnogo toga reći – stvar jednostavno radi i vrlo je korisna. Elektronska SIM kartica se ponaša kao i fizička, s tim što je daleko lakša za instalaciju i fleksibilnija u eksploataciji. Uskoro ćemo takve mobilne planove ugrađivati i u pametne satove, automobile i mnoge druge uređaje kojima je komunikacija neophodna. Jedina prava „mana“ eSIM‑a je što je podržan na srazmerno malo uređaja – na spisku su novi iPhone (ali ne u verzijama za sva tržišta), Pixel 3a, novi Samsung Galaxy telefoni… Nismo naišli na Honor, OnePlus, Vivo i RealMe telefone koji podržavaju ovu tehnologiju. Ne sumnjamo da će ona uskoro stići i do šireg tržišta i modela pristupačne cene, što će otvoriti čitavu galeriju primena eSIM‑a.

eSIM usluge za fizička lica

eSIM usluge za pravna lica

Korisna adresa: mts.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com