BIZIT plus

Brzi 4G internet za osnovce u ruralnim delovima Srbije

Zahvaljujući projektu „4G učionice“, koji predstavlja postavljanje rutera sa 4G internetom u 25 osnovnih škola u ruralnim delovima Srbije, obezbeđen je internet u isturenim odeljenjima škola kao podrška nastavnom kadru u digitalnoj edukaciji i daljem razvoju učenika u tom polju. Projekat poput aplikacije za bezbednost dece na internetu „Dečja zona“ i digitalnog savetovališta u vidu donacije Savezu udruženja Autizam Srbija, sprovodi Vip mobile u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

PCPress.rs Image
Dejan Turk, Mladen Šarčević, Bojan Radić

Ruteri su postavljeni u školama širom Srbije, u okolnim selima kod Sremske Mitrovice, Čajetine, Požege, Preševa i drugim opštinama, a ova odeljenja sada su povezana brzom 4G mrežom. Na ovaj način značajno je unapređeno školovanje učenika u malim odeljenjima koji zbog udaljenosti nisu imali uslove za obrazovanje kao osnovci u većim mestima. Ujedno, đaci će moći preko video poziva da ostvaruju kontakt sa vršnjacima iz drugih škola i priključe se nastavi i edukativnim sadržajima matičnih škola.

Uspešan završetak projekta pozdravio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević. „Prvi koraci za osavremenjivanje obrazovanja urađeni su još prošle godine, a jedan od prioriteta Ministarstva za ovu godinu jeste modernizacija i digitalizacija u školama. Imamo važan cilj kada je u pitanju obuka nastavnika za novi način rada i primenjiva znanja. Vip mobile je logičan partner u ovim oblastima, kao kompanija koja ima sluha za potrebe lokalne zajednice u kojoj posluje i u saradnji sa državnim institucijama uspešno realizuje projekte koji su od značaja za Srbiju i njene najmlađe građane,“ izjavio je ministar Šarčević.

Pročitajte i:  Blokiranje domena koji asociraju na poznate brendove
PCPress.rs Image
Dejan Turk i Mladen Šarčević

„Mogućnosti koje internet i nove tehnologije pružaju u obrazovanju su ogromne, što digitalizaciju stavlja kao prioritet i kompanijama i društvu u celini,“ izjavio je generalni direktor kompanije Vip mobile, Dejan Turk. „Kao kompanija koja ima najbržu 4G mrežu u zemlji koja pokriva skoro 96 posto stanovnista, imamo veliku odgovornost da obezbedimo da najkvalitetniji internet bude dostupan svim našim građanima, pogotovo đacima. Sa Ministarstvom smo napravili važan iskorak ka digitalizaciji u obrazovanju i digitalnom opismenjavanju učenika u delovima Srbije koji su manje pristupačni. Želimo da budemo među pokretačima pozitivnih promena u obrazovanju, za početak uvođenjem novih tehnologija,“ poručio je Turk.

Facebook komentari: