Budućnost hedonizma: Štapići koji “sole” hranu

I vrapci na grani već znaju da previše soli u hrani nije dobro za zdravlje. Uprkos preporukama i upozorenjima lekara veliki broj građana ne obraća pažnju, te konzumira količine koje su veće od preporučenih.

PCPress.rs Image

Moderna tehnologija bi mogla da poboljša situaciju, na primer štapići koji stvaraju utisak da je hrana više slana nego što jeste. Radi se o tome da je japanska kompanija Kirin nedavno objavila da su njeni eksperti kreirali uređaj koji služi za uzimanje hrane, a u pitanju su štapići koji uz pomoć električne stimulacije stvaraju utisak da u obroku ima više soli.

PCPress.rs Image

Štapići naravno nisu obični, pa se od standardnih razlikuju i po tome što imaju kabl, a stručnjaci kažu da je u pitanju tek prvi korak – i drugi elementi bi u budućnosti mogli da utiču na ukus hrane, a tako da u njoj bude manje sastojaka koji su štetni za zdravlje.

PCPress.rs Image

Tako nas uskoro možda očekuju i specijalne kašike, čak činije u kojima mogu da se služe obroci koji će imati boji ukus, a bez potrebe za preteranom upotrebom ulja, soli, te svakojakih zaprški koje ratuju s krvnim sudovima.

Pročitajte i:  Integritet podataka i privatnost pacijenata

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,