Cove

CeBIT gadžeti – 3D u punoj veličini

3D štampači su „sledeća velika stvar“ u IT industriji. Sve ih je više i sve su pristupačniji. Od velikog broja izloženih modela izdvojili smo BigRep ONE, 3D printer koji može da štampa objekte u mnogo većim dimenzijama od konkurencije. Za razliku od drugih 3D štampača koji su ograničeni na objekte od nekoliko desetina centimetara, BigRep ONE ima zapreminu štampe od 1,3 kubna metra.

1To znači da na njemu možete da odštampate sto, stolicu ili neki drugi komad nameštaja i da ih zaista koristite u svojoj kući. Dobro, s obzirom na to da je sam uređaj malo većih dimenzija (kocka stranice 1,7 m), ne možete da ga smestite baš u svaku sobu, ali zato može da bude rodonačelnik novog načina prodaje u kojem neće biti zaliha. Umesto da se u magacinu čuvaju proizvodi za prodaju, dovoljno je da u računaru imate instrukcije za njegovo štampanje.

Proizvođač tvrdi da je ovaj 3D štampač daleko isplativiji od standardnih 3D printera, jer omogućava štampu do 27 puta veće zapremine, uz cenu koja je samo pet puta veća od cene 3D štampača desktop dimenzija.

(Objavljeno u časopisu PC#231)

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: ,