BIZIT plus

Cene grafičkih procesora (GPU) mogu ponovno porasti 

AMD možda odustane od visokih opcija sledeće generacije Radeon gaming GPU-ova kako bi usmerila ograničene resurse u izgradnju GPU-ova za veštačku inteligenciju (AI) i visokoperformansno računarstvo (HPC).

PCPress.rs Image

Šire se glasine da AMD želi da da priorit veštačkoj inteligenciji – šta to može značiti za igrače?

Kada AMD lansira svoju RDNA 4 porodicu GPU-ova, verovatno sledeće godine, neće biti AMD Radeon RX 8800 ili 8900, prema TechSpotu. To će omogućiti njihovom rivalu Nvidiji jasnu prednost u proizvodnji najboljih GPU-ova koji odgovaraju tržištu visokih performansi za igre, ali takođe može ograničiti ponudu i povećati cene.

Izvor TechSpota navodi da će raspored biti sličan RDNA 1 porodici AMD GPU-ova, gde je najmoćniji model bio RX 5700 XT GPU. Naknadne generacije uključivale su višekratne modele kao što su 6800, 6900 i 6950 u RDNA 2, i 7800 i 7900 u prošlogodišnjoj seriji RDNA 3.

Ova odluka se zasniva na jednostavnom principu. Postoji nagli porast potražnje za hardverom i komponentama za servisiranje generativnih AI opterećenja – uz ograničenu ponudu resursa i kapaciteta za proizvodnju – i AMD želi da se uključi u ovu akciju. Ovo je segment u kojem trenutno postoji nestašica, sa kompanijom za proizvodnju čipova, TSMC, koja nema kapacitet za povećanje proizvodnje od strane prodavaca kao što je Nvidia, kako bi zadovoljila potražnju industrije.

Pročitajte i:  Oracle integriše AI u zdravstvo

Nvidia-ini A100 i H100 čipovi trenutno predvode tržište serverske AI koje se navodno očekuje da će dostići 150 milijardi dolara do 2027. godine, a AMD se nada da će biti deo toga. Glavni razlog je što Nvidia uživa u maržama profita od 823%, prema sajtu Tom’s Hardware, na svojim H100 GPU-ima.

Umesto da usmerava poluprovodnike u svoje high-end potrošačke GPU-ove, firma će se fokusirati na FPGA (field programmable gate arrays) i GPGPU (general-purpose graphics processing units). 

Kola ove dve vrste su visoko prikladna za mašinsko učenje i duboko učenje, dok GPGPU-ovi rade poslove kompjuterskih opterećenja koja normalno obavljaju najbolji CPU-ovi. Obe vrste su idealne za zadovoljenje rastuće potražnje za GPU-ovima za AI.

S ograničenom ponudom, međutim, može značiti da ćemo se ponovno suočiti s nestašicama i skakanjem cena GPU-ova koje smo poslednji put videli 2020. godine. Sa manje opcija, igrači bi mogli platiti više nego što je uobičajeno prilikom izgradnje računara, na primer.

Izvor: Techradar

Facebook komentari: