BIZIT plus

Apple o App Store-u u Kini

Apple traži načine da zaobiđe dolazeće zakone u Kini koji bi sprečili kompaniju da navede strane aplikacije na iPhone App Store-u u regionu, osim ako ne dobiju odobrenje vlade. Prema izveštaju The Wall Street Journal, Apple se sastao sa kineskim zvaničnicima tokom poslednjih nekoliko meseci kako bi izrazio zabrinutost o tome kako će se nova pravila primeniti i kako bi promene mogle uticati na njegove kineske kupce.

PCPress.rs Image

U avgustu ranije ove godine, kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija (MIIT) objavilo je da će svi provajderi mobilnih aplikacija u zemlji morati da podnesu poslovne detalje vladi. Promena bi efektivno zatvorila istaknutu rupu u kineskom Velikom zaštitnom zidu koji je omogućio programerima da objavljuju svoje aplikacije preko Apple-ovog App Store-a bez otkrivanja svojih poslovnih detalja kineskoj vladi. Ovo bi verovatno takođe zahtevalo od njih da se pridržavaju strogih zahteva zemlje o prenosu podataka i cenzuri.

Korisnici iPhone-a u Kini trenutno mogu da koriste App Store za preuzimanje popularnih zapadnih aplikacija koje su blokirane u zemlji — kao što su Instagram, Facebook, YouTube, WhatsApp i X (ranije Twitter) — i pristupe im tako što će se prijaviti na platforme putem virtuelne privatnu mrežu ili VPN. Neovlašćeno korišćenje VPN-a je takođe zabranjeno u Kini, iako to nije sprečilo ljude da koriste aplikacije.

Pročitajte i:  Apple: iPhone 15 ima dvostruko duži životni vek baterije

Prema The Wall Street Journalu, kineski zvaničnici su rekli Apple da mora striktno da primenjuje pravila koja zabranjuju neregistrovane strane aplikacije iz App Store-a. Prodavnice aplikacija zasnovane na Android-u kojima upravljaju Tencent, Huawei, Ksiaomi i drugi već su počele da zahtevaju da aplikacije navedene na njihovim platformama budu u skladu sa novim pravilima, ali Apple je primetno nedostajao na nedavnoj listi od 26 prodavnica aplikacija koje su završile posao sa prijavama. detaljima.

Provajderi aplikacija koji odbiju da podnesu prijave mogli bi da se suoče sa pravnim posledicama nakon što se grejs period za usvajanje pravila završi u martu 2024. Apple bi takođe mogao da se suoči sa sličnom kaznom zbog hostovanja neregistrovanih aplikacija u svojoj kineskoj App Store-u, efektivno primoravajući kompaniju da ukloni neusaglašene aplikacije iz platforma.

Nije ni čudo što Apple pokušava da se izbori sa tom odlukom s obzirom da kinesko tržište trenutno čini oko petinu prodaje kompanije. Apple se suočio sa sličnim operativnim ograničenjima u regionu tokom poslednjih nekoliko godina, uključujući vremenska ograničenja za AirDrop nakon njegove upotrebe u protestima i uklanjanje hiljada igara iz kineske App Store-a kako bi se uskladio sa zahtevima za licenciranje za kupovinu u aplikaciji.

Pročitajte i:  Apple otpušta preko 700 zaposlenih

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: