Top50 Glas publike

Četvrti Festival nauke posetilo 19.000 ljudi

Festival nauke 2 Četvrti Festival nauke je završen, a ispunjeni prostori Studentskog kulturnog centra, Galerije Narodne banke Srbije a najviše bivše Robne kuće Kluz, sa preko 19 000 posetilaca, govore u prilog tvrdnji da nauka postaje sve popularnija tema u Srbiji.

Iako je poseta veća u odnosu na prošlu godinu, prvi utisak posetilaca jesu kvalitetnije postavke i manja gužva.

Preko 90 osnovnih i 38 srednjih škola, sve skupa 6 000 učenika, organizovano je posetilo ovogodišnji Festival nauke. Tradicionalno najviše posetilaca bilo je iz prestonice ali i iz Smederevske Palanke, Novog Sada, Valjeva, Subotice, Kragujevca, Leskovca ali i Skoplja i Sarajeva.

Na četvrtom Festivalu nauke učestvovalo je više od 300 naučnika, iz 36 naučnih institucija, koji su kroz igru, interaktivno i nenametljivo zadobili pažnju posetilaca objašnjavajući im dostignuća i praktičnu primenu nauke.

Posebnu pažnju izazvale su i radionice za najmlađe, filmski festival ali i postavka „SUTRA“ koja je povezala nauku, umetnost i tehnologiju.

U bivšoj robnoj kući Kluz veliko interesovanje izazvali su hemijski eksperimenti, postavka mašinstva gde je bilo pregršt aviona i jedan simulator letenja, fizike gde su posetioci svirali lasersku harfu, teremin i tibetansku činiju.

Miševe rođene za nauku usudio se da pomazi svaki drugi posetilac a velika gužva bila je i na postavci psihologije gde su svi želeli da oprobaju svoja čula. Tokom tri dana festivala snimali su se muzički diskovi i rado se isprobavao hroma ki efekat, ležalo se u planetarijumu i radoznalo su bila postavljana pitanja inspirativnim predavačima.

Četvrti Festival nauke predstavljao se sloganom: „Oči u oči sa naukom“ uz pokriviteljstvo Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i sponzorstvo Telekoma Srbije.

Izvor: Festival nauke

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,