BIZIT 2022

Chang’e 4 tim objavio nove fotografije sa daleke strane Meseca

Nešto više od godinu dana nakon što je Kina uspešno obavila istorijsko sletanje u okviru Chang’e 4 misije, u toku kojeg su robotizovani uređaju spušteni na daleku stranu Meseca, NASA je u februaru 2019. objavila prve fotografije koje su pokazale da misija teče kao što je planirano. Tom prilikom je moglo da se potvrdi da su se dva rovera i lunarna sonda uspešno spustili na takozvanu „daleku“ stranu Meseca, a na Zemlju su nedavno stigle i nove fotografije.

PCPress.rs Image

Uz fotografije je stigla i nova serija podataka koje su prikupili instrumenti u okviru Chang’e 4 landera i Yutu 2 rovera, a fotografije visoke rezolucije donele su nove prizore sa površine Zemljinog satelita. Fotografije su snimane tokom 12 mesečevih dana (dan na Mesecu traju oko dve zemaljske nedelje) , a instrumenti funkcionišu tokom dve nedelje, budući da u tom periodu dobijaju solarnu energiju koja im je neophodna za funkcionisanje, da bi tokom noći (koja takođe traje dve nedelje) išli u sleep mode.

Rover je do sada prešao razdaljinu od 350 metara u okviru Von Kármán kratera koji je širok 180 kilometara, i koji je deo South Pole-Aitken basena koji zauzima oko 2.500 kilometara.

Pročitajte i:  NASA pravi bazu za astronaute u blizini Meseca

PCPress.rs Image

Fotografije ne govore samo o istoriji postanka Meseca, već i čitavog solarnog sistema, a dragocene su i zbog toga što se o ovoj strani Meseca ne zna mnogo. Sledeća Chang’e misija – Chang’e 5planirana je za drugu polovinu 2020. godine, a cilj joj neće biti daleka strana Meseca, već prikupljanje oko dva kilograma uzoraka sa površine ovog nebeskog tela, koji bi potom trebalo da se sa misijom vrate natrag na Zemlju.

Izvor: Science Alert

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,