BIZIT 2022

Chrome upozorava na daunloud opasnih sadržaja

PCPress.rs ImageGoogle je usvojio taktiku svog konkurenta Microsoft-a, čiji pretraživač IE9 upozorava korisnike na sumnjive sadržaje. Kompanija će pomoću svog servisa Safe Browsing ukazivati na nesigurno daunlodovanje. Chrome, Firefox i Safari već imaju Safe Browsing, koji prepoznaje sumnjive ili opasne sajtove i dodaje ih na „crnu listu“ kako bi ih blokirao pre nego što korisnici nalete na njih.

Ali Google-ov Safe Browsing će blokirati i daunlodovanje sumnjivih sadržaja. Ako korisnik pokuša da skine sumnjiv fajl koji se nalazi na crnoj listi, pretraživač će pokazati upozorenje: „Ovaj fajl bi mogao biti zaražen. Jeste li sigurni da želite da nastavite?“ Proširivanje zaštite na daunlodovanje pomoći će u borbi protiv malware-a jer mnogi napadi počinju predlogom da se daunloduje određeni fajl.

Google-ov pristup razlikuje se od Microsoft-ovog. IE9, koji je lansiran prošlog meseca, uključuje funkciju SmartScreen Application Reputation , koja koristi složen algoritam za procenjivanje legitimnosti softvera. U suštini, reč je o svojevrsnoj „beloj listi“ sajtova koji se smatraju bezbednim.

Pročitajte i:  DuckDuckGo btowser ipak ne nudi toliku privatnost kao što tvrdi

I drugi pretraživači će moći da koriste Safe Browsing za slične funkcije. Iz Google-a poručuju da je reč o novom projektu, te da ne mogu otkriti sve pojedinosti. Ali ističu da je njihov cilj da internet bude bezbedniji za sve korisnike, bez obzira koji pretraživač koriste, i nadaju se da će i ostali uskoro moći da koriste njihovu funkciju.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,