BIZIT plus

Čip 4 – sastanak četiri države usred globalne nestašice čipova

Tajvan navodi da još uvek nije obavešten o navodnom sastanku „Čip 4”. Sastanak bi uključivao četiri države: SAD, Južnu Koreju, Japan i Tajvan. Tajvan navodi da je uvek blisko sarađivao sa SAD i da ima dobru vezu u lancima snabdevanja.

PCPress.rs Image

Saradnja između država

Južnokorejski ministar inostranih poslova Park Jin rekao je da Seul očekuje da će prisustvovati preliminarnom sastanku četiri države koje proizvode čipove. On je naveo da će ceo skup biti pod vođstvom SAD.

Sastanak će se održati zbog globalne nestašice čipova koja je počela pre dve godine sa početkom pandemije. Sastanak dolazi nakon nedavnog novog američkog zakona pod nazivom CHIPS and Science Act. Dugo očekivan akt o finansijskoj podršci industriji poluprovodnika uključuje 52 milijarde dolara subvencija za kompanije koje proizvode čipove ili sprovode istraživanje čipova u SAD.

Takođe, Bajdenova administracija tražila je dublju saradnju sa Japanom i Južnom Korejom kako bi postala konkurentnija kineskim naučnim i tehnološkim poduhvatima.

Tačno vreme, lokacija i drugi detalji sastanka tek treba da budu objavljeni, rekao je jedan južnokorejski zvaničnik. Međutim, tajvansko ministarstvo ekonomije navelo je da još nema nikakve relevantne informacije.

Pročitajte i:  Južna Koreja ulaže 7 milijardi dolara u industriju čipova

„U prošlim razmenama i dijalogu između Tajvana i SAD, Sjedinjene Države su predložile slične ideje ali u to vreme nije bilo konkretnih pojedinosti“, navodi se u saopštenju.

Tajvan i Južna Koreja predstavljaju dve najveće svetske države za proizvodnju čipova

Tajvan želi da pokaže Sjedinjenim Državama, njihovom najvažnijem međunarodnom partneru u vreme rastućih vojnih tenzija između Tajpeja i Pekinga, da je pouzdan prijatelj i dobavljač poluprovodnika.

Tajvanski TSMC kontroliše oko 54 odsto ​​globalnog tržišta čipova za proizvodnju po ugovoru. TSMC, snabdeva kompanije kao što su Apple i Qualcomm koje nemaju sopstvena postrojenja za proizvodnju poluprovodnika.

Južna Koreja je dom kompanija Samsung Electronics i SK Hynix koje zajedno snabdevaju više od polovine globalnog tržišta memorijskim čipovima.

Sekretar japanske vlade Noriyuki Shikata rekao je da su poluprovodnici „veoma strateški važna industrija“ za Japan. On je naveo da bi „u dogledno vreme moglo doći do bolje saradnje među državama“.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: