BIZIT plus

Cirkus sa bioničkim životinjama

Nemačka kompanija Festo već neko vreme pravi robotske replike onoga što može da se pronađe u divljini, te su one koji vole robote isto onoliko koliko vole i životinje, ranije obradovali robotskim kengurom, mehaničkom surlom, mravima-robotima, te je došlo vreme da se ovaj robo-zoološki vrt obogati i bioničkim paukovima, te letećim lisicama koje su u isto vreme i roboti.

PCPress.rs Image

Iako ideja o pauku-robotu koji se kotrlja mnogima može da zvuči zastrašujuće, ovaj robot, koji je urađen po ugledu na podvrstu paukova koji žive u Sahari, te od neprijatelje beže tako što skakuću i kotrljaju se po pesku, verno replicira ono što se dešava u prirodi, te čini da želja za znanjem savlada strah i gnušanje. Robotski rođak pomenutog pustinjskog pauka svoje pokrete kontroliše uz pomoć 15 motora koji se nalaze na zglobovima i u unutrašnjosti mehanizma. Zahvaljujući tome može da savije šest nogu, a da preostale dve koristi kao pomagala pri kotrljanju, koje simulira kako se ovaj pauk kreće u prirodi. Zahvaljujući senzorima, robot može da odredi svoj položaj, te da proceni kada je potrebno da se odgurne nogama kako bi se zakotrljao.

Pročitajte i:  Da li vam je potreban šesti prst?

Pored pauka, Festo je kreirao i robotsku leteću lisicu, za čiju je konstrukciju bilo potrebno mnogo razmišljanja koje izlazi iz tradicionalnih okvira, a naročito kada su u pitanju krila. Ova lisica se kreće polu autonomno, a zahvaljujući sistemu koji joj pomaže da odredi svoj položaj u prostoru.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: