BIZIT plus

Čitanje naglas omogućava bolje pamćenje

Većina ljudi prestane da čita naglas kada nauči da dobro obavlja tu radnju, ali mnoga novija istraživanja ukazuju na to da čitanje naglas olakšava pamćenje, te nude objašnjenja zašto je tako.

PCPress.rs Image

Jedno od takvih istraživanja, koje je objavljeno u magazinu Memory, nudi pojašnjenje ove pojave, a stručnjaci su radili sa 75 studenata koji su imali zadatak da naglas izgovore 160 reči. Dve nedelje kasnije dobili su novi zadatak – da se pozabave sa 80 reči iz skupa koji su prethodno koristili, a na nekoliko načina: slušanjem snimka na kojem su reči koje su sami izgovarali, snimka reči koje je izgovarao neko drugi, čitanjem reči u sebi, te naglas. Kako bi bili sigurni da redosled načina ne igra ulogu u pamćenju reči, naučnici su različitim studentima zadavali drugačiji redosled.

Posle svakog segmenta u istraživanju određenom studentu bi bila predstavljana neka reč, a zadatak je bio da prepozna da li je bila uključena u grupu reči koju je prethodno imao da zapamti. Tako su zaključili da najveći efekat ima čitanje naglas (77% tačnih odgovora), potom slušanje snimka u okviru kojeg su reči koje je ispitanik sam izgovorio, te slušanje nekog drugog kako ih izgovara, i na kraju čitanje u sebi.

Pročitajte i:  OpenAI: Dan kada su roboti počeli da uče kao ljudi

PCPress.rs Image

Budući da su naučnici razdvojili delove ovog procesa, rezultati ukazuju na to da bolje pamćenje nije uzrokovano samo čitanjem ili samo slušanjem, već čitanjem naglas, koje nam omogućava da čujemo sebe. Autori istraživanja ukazuju na to da čitanje naglas uključuje različite tipove obrade podataka, što učenje čini aktivnijim, te više angažuje onoga koji želi da nešto zapamti od čitanja u sebi.

Ovo istraživanje nema veliki obim, te uključuje samo studente sa jednog univerziteta, ali svakako donekle potvrđuje ono o čemu su mnogi ranije govorili – da se bolje pamti kada se u proces učenja uključi više čula.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: