ERP 2024

Clearview sada poseduje preko 30 milijardi slika

Policija je koristila softver skoro milion puta, navodi izvršni direktor Hoan Ton-That.

PCPress.rs Image

Clearview AI se koristi za istragu svih vrsta zločina

Clearview AI, kontroverzni softver za prepoznavanje lica koji koristi najmanje 3.100 agencija za sprovođenje zakona širom SAD, pokupio je više od 30 milijardi slika sa platformi društvenih medija kao što je Facebook. Izvršni direktor Hoan Ton-That podelio statistiku u nedavnom intervju. On je rekao da je kompanija izvršila skoro milion pretraga za američku policiju.

Prošlog marta, Clearview je otkrio da njegova baza podataka sadrži više od 20 milijardi „javno dostupnih“ slika. To znači da je platforma porasla za neverovatnih 50 procenata tokom prošle godine. Uprkos nedavnim promašajima u rukama grupa kao što je Američka unija za građanske slobode i pravnim pretnjama vlasnika platforme, kompanije nije naišla na nedostatak interesovanja za svoje usluge.

Policijska uprava Majamija otkrila je da koristi Clearview AI za istragu svih vrsta zločina, uključujući sve od krađa do ubistava. Pomoćnik šefa policije Armando Aguilar rekao je da su policija koristila tehnologiju oko 450 puta godišnje. „Ne hapsimo zato što nam tako kaže algoritam“. „To ime ili stavljamo u fotografsku arhivu ili rešavamo slučaj tradicionalnim sredstvima.

Pročitajte i:  Sajber napadi pogađaju američke vodovodne sisteme

I Clearview AI može da pogreši

Ton-That je rekao da nije upoznat ni sa jednim slučajem u kojem je tehnologija Clearview greškom identifikovala nekoga. Provera te tvrdnje je teška zbog nedostatka podataka i transparentnosti oko korišćenja tehnologije prepoznavanja lica. Nedavno se dogodilo hapšenje Rendala Rida, crnca koji je lažno optužen za krađu u državi koju nikada nije posetio. Nije jasno da li je policija dobila lažno podudaranje koje je dovelo do hapšenja koristeći Clearview AI ili MorphoTrak, konkurentskog sistem za prepoznavanje lica. Ton-That je rekao da su nezakonita hapšenja rezultat „lošeg rada policije“.

Nekoliko američkih gradova, uključujući Boston i San Francisko, usvojilu su zakon koji ograničava policijsku i vladinu upotrebu tehnologija za prepoznavanje lica. Federalni odgovor na ovu temu nije još uvek stigao. Naime, 2021.godine grupa od 20 poslanika predvođena senatorom Ron-om Wyden-om predstavila je četvrti amandman za zakon koji nastoji da zabrani agencijama za sprovođenje zakona i obaveštajnim agencijama da kupuju podatke od kompanije Clearview. Međutim, zakon tek treba da bude usvojen.

Pročitajte i:  SAD, EU i izazovi u sektoru poluprovodnika

Izvor: Engadget

Facebook komentari: