Cloud doneo Microsoft-u dvocifreni rast prihoda

Microsoft je u proteklom kvartalu ostvario prihode od 29 milijardi dolara, što je 19% više nego u istom periodu prošle godine, dok je dobit ovog softverskog diva skočila za 34%, a za to je najviše zaslužno cloud poslovanje. Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u sredu, čista dobit Microsoft-a u trećem kvartalu ove godine dostigla je 8,82 milijarde dolara, dok je u istom periodu prošle godine iznosila 6,58 milijardi.

PCPress.rs Image

Snažan rast finansijskih rezultata ostvaren je najviše zahvaljujući nastavku pozitivnih trendova u Microsoft-ovom cloud poslovanju, koje uključuje platformu Azure, jer se sve više kompanija odlučuje da smanji svoje troškove za skladištenje podataka, pa prihvataju softver temeljen na cloudu, a svoje aplikacije prebacuju u data centre. Prihodi Microsofta od cloud poslovanja porasli su na godišnjem nivou za 24%, na 8,6 milijardi dolara. Pri tome, samo prihodi od Azure-a su skočili za 76%, iako u tom području vlada velika konkurencija kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabet-ov Google, IBM i Oracle. Rast Azure-a doveo je Microsoft na drugo mesto sa udelom od 18% na cloud tržištu, odmah iza Amazona koji drži više od 30% tog tržišta, objavila je nedavno analitička kuća Canalys.

Pročitajte i:  Kanada uzima pet procenata od prihoda streaming platformi

Pod vođstvom CEO-a Satya Nadella-e, Microsoft se već duže vreme preusmerava sa tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporije, na cloud usluge i mobilne aplikacije. Od 2014. godine, od kada je Nadella na čelu Microsofta, cena akcije ovog tehnološkog diva gotovo se utrostručila. U sredu je, nakon objave poslovnih rezultata, porasla za još dva posto, pa je u poslednjih 12 meseci zabeležila rast veći od 21%. Prihodi Microsofta u području PC, koje uključuje Windows softver, Xbox konzole za igranje, online oglašavanje i Surface uređaje, su u proteklom tromesečju porasli za 14,6% na godišnjem nivou, na 10,75 milijardi dolara. Prihodi kompanije u sektoru za produktivnost i poslovne procese, koji uključuje Office 365, porasli su 18,6%, na 9,77 milijardi dolara.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,