Cortana zamalo da postane Bingo

Bivši Microsoft CEO, Steve Ballmer, neposredno pred odlazak sa te funkcije, promenio je ime Cortana AI asistenta u Bingo. Razlog za to je što je želeo da ima uniformno brendirane proizvode koji se naslanjaju na njihovu Bing mašinu za pretraživanje. Međutim, pre nego što je Bingo (Cortana) zvanično pušten u rad, na čelo kompanije došao je Satya Nadella, koji je vratio ime koje je razvojni tim dao proizvodu. 

cortana

Iz Halo igara

Interesantno je i kako je Cortana dobila svoje ime. Ono je izabrano po asistentu glavnog šefa u Halo seriji video igara, koji je zasnovan na veštačkoj inteligenciji. Cortana je bila odlična metafora, jer je ona uvek unapred predviđala kakve nevolje čekaju „šefa“. Inženjeri u razvojnom timu smatrali su to idealnim imenom i želeli su da imaju istog takvog asistenta.

Inače, Bingo nije bio jedina alternativa za ime Cortana. Još 2012. godine, odnosno dve godine pre nego što je ona zvanično predstavljena, Microsoft marketing je ozbiljno razmišljao o imenu Alyx. Međutim, odustali su od toga, nakon što su korisnici tražili od Microsofta da se drži imena Cortana, koje je procurelo u javnost kao kodno ime projekta.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Izvor: Digital Trends

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,