ERP 2024

Crackonosh: Kako hakeri koriste igrače da bi postali kripto bogataši

Verzije Grand Theft Auto V, NBA 2K19 i Pro Evolution Soccer 2018 se poklanjaju besplatno na forumima.

PCPress.rs Image

Prevara igrača – instalacija igara punih malvera

Ali u kodu ovih igara skriven je deo zlonamernog softvera za kripto-rudarstvo zvan Crackonosh, koji potajno generiše digitalni novac nakon što igra bude preuzeta. Kriminalci su prevarama zaradili više od 2 miliona dolara, kažu istraživači. Istraživači iz Avasta kažu da se krekovane igre brzo šire Crackonosh, a kompanija za sajber-bezbednost otkriva oko 800 slučajeva na računarima svakog dana. Avast otkriva zlonamerni softver na uređajima samo tamo gde je instaliran njegov antivirus, tako da će stvarni uticaj Crackonosha verovatno biti daleko veći.

Do sada je zlonamerni softver pronađen u više od desetak zemalja. Kada je Crackonosh instaliran, on preduzima mere da se zaštiti, uključujući: onemogućavanje ažuriranja za Windows, deinstaliranje sigurnosnog softvera. Program za rudarstvo kriptovaluta koji se tada pokreće u pozadini, a da vlasnik ne zna, može: usporiti njihov računar, istrošiti komponente prekomernom upotrebom, povećati račun za električnu energiju žrtve. Crackonosh pokazuje da pokušaj besplatnog dobijanja igara može da vam donese nešto što niste očekivali – malver, rekli su iz Avasta.

Pročitajte i:  Najveći broj spamova dolazi iz SAD-a

Praćenje digitalnih novčanika hakera otkrilo je da je prevara donela preko 2 miliona dolara u kripto valuti Monero, kaže Avast. Kompanija veruje da je tvorac malvera Čeh, pa otuda i naziv Crackonosh, što u češkom folkloru znači „planinski duh“. U martu su istraživači kompanije Cisco-Talos pronašli malver u softveru za varanje za više igara. A početkom ovog meseca, tim iz G Data Softvare otkrio je još jednu novu hakersku kampanju koja cilja igrače koji koriste Steam platformu. Mnogi od sajber-napada uključivali su krađu naloga za igre zbog njihovih vrednih predmeta u igri, koji se zatim prodaju na hakerskim forumima.  Igrači su demografska kategorija poznata po trošenju novca na svoj hobi i izuzetno su angažovani, što ih čini stalnim resursom za eksploataciju kriminalne ekonomije.

Izvor: Bbc

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,