Cyber kriminalci zarađuju i do dva miliona evra godišnje

Rezultati studije koju je sprovela firma za sigurnost na internetu Bromium pokazuju da je cyber kriminal veoma unosan posao. Naime, cyber kriminalci mogu da zarade i do dva miliona dolara godišnje, gotovo isto kao izvršni direktor neke kompanije.

PCPress.rs Image
 
Istraživanje je pokazalo da i među hakerima postoji ekonomska hijerarhija. Dva miliona dolara godišnje su najveća primanja koja hakeri mogu da steknu. “Osrednji“ hakeri zarade malo manje od milion dolara godišnje, a hakeri koji tek počinju negde oko 50 hiljada dolara. Autori studije su istraživali i načine na koji hakeri troše novac, pa su tako spomenuli da jedan cyber kriminalac u Britaniji nedeljno troši po dve hiljade funti na prostitutke, dok drugi troši preko milion dolara na skupe sportske automobile i kockarnice u Las Vegasu.

U studiji se ističe da su cyber kriminalci veoma profesionalni i da kopiraju strukturu legitimnih tehnoloških kompanija poput Uber-a i Airbnb-a. Hakeri retko odgovaraju pred zakonom jer su virtuelno nevidljivi, a za vlasti je jedan od najvećih izazova da uhvati profesionalnog hakera.

Pročitajte i:  Iranski hakeri ciljaju globalne gigante preko indijskih IT firmi

Izvor: Bromium

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,