Računari i Galaksija

Da li je na telefonu bitnija prednja ili zadnja kamera?

Telefoni sa prednjom kamerom pojavili su se negde oko 2005. godine, odmah su postali trend, i predstavljali su početak ere video poziva preko telefona. Danas, video pozivi nisu tako glamurozna opcija telefona kao što je to nekad bio slučaj. Sa velikom popularnošću selfija ova kamera je postala obavezna stavka na svim telefonima, a za neke čak i bitnija od zadnje kamere.

PCPress.rs Image

Selfi kamere na flaglship telefonima, na žalost, još uvek ne mogu da se takmiče sa zadnjim kamerama. Sve je veći broj aplikacija u kojima se koriste selfi slike, kao što su Instagram, Snapchat, Messenger a kao bonus imamo i fensi filtere koji čine fotografije lica interesantnijim. Postoje mišljenja da ove društvene mreže mogu da deluju negativno na ljude čineći ih nezadovoljnim, pojačavajući osećaj neprijatnosti, ali i hraneći našeg internog neprijatelja – ego.

Još uvek nije osmišljen pravi način da se unapredi pozicija prednje kamere, s obzirom da trend ide ka all-screen telefonima. Tehnologija pomoću koje bi kamera bila smeštena ispod ekrana još uvek nije osmišljena, te je Apple kako bi rešio ovaj problem na tržište uveo izrez na ekranu. To nije uspelo mnogo da promeni situaciju, dok slajderi nisu pravo rešenje i mnogi ih smatraju nepoželjnim.

Pročitajte i:  Tesla povlači 200.000 vozila zbog neispravnosti zadnje kamere

PCPress.rs Image

Sa druge strane, tu je zadnja kamera koja je na mnogim telefonima skoro pa perfektna, a po mišljenju većine, i bitnija. Namanjena je za snimanje fotografija i video sadržaja u visokim rezolucijama i dobrog kvaliteta. Zadnje kamere se čak mogu koristiti u profesionalnom fotografisanju, jer su sa novijim telefonima sve bolje i bolje.

Zašto bi se odlučili za bolju selfi kameru? Postoje dva glavna razloga: učestalost korišćenja i stvaranje uspomena. Selfi kamera nam omogućava da sebe slikamo na nekom putovanju bez toga da zaustavljamo i pitamo prolaznike za sliku, koja u tom slučaju retko ispadne kako želimo. Uz pomoć selfi kamere sami možemo stvoriti bezbroj ličnih uspomena. Postoji ogroman broj slika Ajfelovog tornja, Big Bena i drugi atrakcija na internetu, ali ne i slika na kojima smo mi, njih moramo sami napraviti.

PCPress.rs Image

Najbolji su telefoni sa balansom prednje i zadnje kamere, ali ih je na žalost malo. Koja kamera je bitnija? Kad se suočite sa odabirom između dva telefona u istom rangu, ali jedan ima bolju zadnju, a drugi bolju selfie kameru koji bi ste telefon odabrali?

Pročitajte i:  Tesla povlači 200.000 vozila zbog neispravnosti zadnje kamere

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,