Data centri 2024

Selfie filteri pokreću nove trendove u plastičnoj hirurgiji

Plastični hirurzi primetili su novi trend u ponašanju klijenata, a radi se o tome da ovi žele da menjaju svoje telo tako da i u stvarnosti izgleda kao obrađena fotografija.

PCPress.rs Image

Naime, oni koji zatraže usluge plastičnih hirurga sve češće svoje želje ilustruju uz pomoć fotografija koje su obrađene na aplikacijama kao što su Snapchat i Facetune, a u okviru kojih se koriste filteri kako bi se manipulisalo izgledom subjekata. Pojava je već dobila i ime, te je postala poznata kao „Snapchat dismorfija.“

Novi trend je opisan u članku koji su objavili istraživači sa Bostonskog univerziteta, a koji objašnjava pojavu da se nezadovoljstvo u vezi sa fizičkim izgledom sve više zasniva na tome kako nezadovoljni izgledaju na fotografijama u okviru kojih su primenjivani filteri. Ova pojava se ne zasniva samo na tome da subjekat želi da izgleda kao na fotografiji sa Snapchat-a, već i na tome da želi da u budućnosti napravi još bolje fotografije, budući da očekuje da će, ako zahvaljujući plastičnoj hirurgiji počne da liči na ono što se vidi na trenutnim fotografijama, ubuduće još bolje izgledati na novim fotografijama, a nakon što primeni filtere na svoj novi izgled, te tako udvostruči, čak utrostruči, svoju trenutnu lepotu.

Pročitajte i:  Čas iz istorije: Prvi selfie

PCPress.rs Image

Stručnjaci upozoravaju da se radi o ozbiljnom problemu, budući da filteri brišu granice između realnosti i virtualne fantazije, te da predstavljaju izgled koji je u stvarnom svetu neodrživ. Korisnici usluga plastične hirurgije ranije bi kao ilustraciju donosili fotografije poznatih ličnosti, da bi se sada okrenuli aplikacijama koje im pružaju nadrealne mogućnosti u menjanju i razumevanju lepote. Tako moderne aplikacije rađaju nove trendove kada je poimanje lepote u pitanju, što bi najviše moglo da naškodi generacijama koje tek sazrevaju, budući da ni operacije ne rešavaju problem nezadovoljstva, te ga najčešće čine još ozbiljnijim.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,