BIZIT plus

Fortnite i Google u svađi zbog Android baga

Epic Games, kompanija koja stoji iza najpopularnije igre na svetu, Fortnite, u sukobu je sa Googleom zbog objavljivanja podataka o bagu u Android verziji igre. Ko je u pravu u ovom sukobu?

Fortnite i Google u svađi zbog Android baga

Video-igra Fortnite nije najbolje započela svoj život na Android platformi. Nakon što je kompanija Epic Games odlučila da zaobiđe Google Play kako bi izbegla da daje 30% profita Googleu, pojavili su se prvi problemi. Kako je Fortnite Installer APK fajl igre dostupan samo sa Epig Games sajta, korisnik mora da omogući pristup uređaju “nepoznatim izvorima”.

Odobravanje ove opcije otvara vrata za upad raznih virusa, što je postala realna opasnost po fanove igre. Na to je uredno ukazala kompanija Google, iz navodne brige po bezbednost korisnika. Ipak, da li je razlog brze objave samo briga? Iz Epica smatraju da je to ništa drugo nego niski udarac.

Google upozorio na Fortnite Android aplikaciju

Iako je igra dostupna tek nekoliko nedelja, već postoje brige oko bezbednosti distributivnog metoda. Google je objavio da Fortnite Installer može da bude zloupotrebljen kako bi instaliralo nešto drugo, a ne igra. Takođe, sama procedura odlaska na sajt Epic Gamesa kako bi se pronašao download otvara mogućnost prevare naivnijih korisnika. Ukoliko odu na lažni sajt Epica, može da se desi da umesto igre skinu virus. Kako su veliki broj igrača mladi, velika je verovatnoća da će neko pogrešiti.

Pročitajte i:  Francuska kaznila Google sa 250 miliona dolara

Ukoliko bi došlo do upada, APK fajl igre bi bio zamenjen sa malware kopijom pre samu instalaciju. Interesantno je da je ova ranjivost funkcionisala veoma kratko, i to samo na Samsung uređajima, tokom “ekskluzivnog” lansiranja aplikacije. Google je javno prijavio ovaj bag 15. avgusta, dok je Epic Games ovu grešku ispravio već naredni dan. Iako deluje da je sve rešeno, ovde sukob dobija na snazi.

Naime, Epic je tražio da Google ne otkrije nikome problem s bagom u narednih 90 dana. To je u skladu sa pravilnikom Googlea koji kaže da se u slučaji identifikacije problema odmah obaveštavaju autori, dok se javnost obaveštava nakon 90 dana ili ranije ukoliko autori isprave grešku.

samsung app fortnite video igra game epic games google apk file

Čelnici Epic Games ljuti na Google

Kako je Epic rešio problem nakon jednog dana, Google je smatrao da ima pravo da obavesti javnost o problemu (koji je rešen). Vest o ranjivosti je objavljena nakon sedam dana, što se uopšte nije svidelo čelnicima Epic Games. CEO Epica, Tim Sweeny, prokomentarisao je poteze Googlea za Mashable:

Pročitajte i:  Google Pixel 9 serija imaće tri modela telefona

Epic iskreno ceni Googleov trud da temeljno proveri bezbednost Fortnitea i o tome nas obavesti kako bi izdali ispravku mane koju su otkrili. Ipak, neodgovorno je od strane Googlea da tako brzo javno otkriva tehničke detalje greške, dok mnogi još nisu instalirali novu verziju što znači da su ranjivi na napade.

Epic je tražio odlaganje odluke o objavi kako bi se omogućilo korisnicima da apdejtuju svoje uređaje, ali je Google to odbio. Čini se da je Google svesno ugrozio korisnike kako bi se osvetio Epicu što su zaobišli Google Play i na taj način im uskratili ogromnu zaradu. Google je na ovaj način uplašio korisnike od korišćenja aplikacija van Google Play, ali i poslao poruku ostalima koji žele da se upuste u avanturu objavljivanja aplikacija van njihovog servisa. S druge strane, ako Epic ne može da u roku od nedelju dana osigura svoje korisnike sa efikasnim aptejtom, onda nešto svakako mora da se menja i sa njihove strane.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: