Da li je vreme da Gmail zamenite ProtonMailom?

Pretpostavka je da se za brz i besplatan email morate oslanjati na Google, Apple ili Microsoft, ali to nije tačno.

PCPress.rs Image

ProtonMail besplatan i brz

Ako želite da se otrgnete od velikih tehnoloških giganata, postoje i druge mogućnosti. Jedan od njih je ProtonMail. ProtonMailu možda nedostaje uglađenost velikih rivala, ali uprkos tome, ima neke prednosti. Počnimo sa osnovama: ProtonMail besplatan i brz. To su dva najvažnija aspekta bilo koje email usluge. Interfejs je gladak i nekomplikovan, iako je malo jednostavniji od aplikacija koje nude njegovi rivali. Fokus ProtonMail zadržava tamo gde treba: na vašim porukama. ProtonMail zarađuje od kupaca koji plaćaju. Premium pretplata uključuje više prostora za skladištenje (besplatno je samo 500 MB) i funkcije poput više email adresa povezanih sa jednim nalogom. Usluga je savršeno upotrebljiva bez ovih dodataka, ali ako ne čuvate svu poštu u sandučetu, biće vam sasvim u redu i sa besplatnim nalogom.

Postoji mnoštvo besplatnih email usluga, ali one često zahtevaju da se odreknete jednog dela privatnosti i kontrole. Neki su, poput Google-a, u prošlosti prikazivali ciljane oglase na osnovu sadržaja vaše pošte (mada je kompanija rekla da to više ne radi). Drugi, poput Apple-a, žele da vas zatvore u svoje ekosisteme, tako da više nikada ne kupite uređaj ili se pretplatite na uslugu koju nudi druga kompanija. Osvežavajuća promena je korišćenje „neutralne“ usluge kao što je ProtonMail (bonus: kompanija je sa sedištem u Švajcarskoj). Dok proveravate poštu, niste primorani da koristite određeni browser ili smart assistent ili chat.

Pročitajte i:  Google mape vam pomažu da izbegnete prepuni javni prevoz

End-to-end enkripcija jedna je od ključnih karakteristika koje je obećao ProtonMail, a podešavanje nultog pristupa osigurava da čak ni ProtonMail ne može videti o čemu se radi u vašim porukama. Pored šifrovanja, usluga nudi i druge funkcije dizajnirane da zaštite vašu privatnost. Na primer, ne morate da navedete nikakve lične podatke kada se prijavite, a ProtonMail ne čuva IP evidencije pristupa vašem nalogu. Postoji i opcija da postavite datum isteka poslatih emailova, tako da svoj email nalog možete koristiti više kao da koristite Snapchat. Već smo spomenuli nezavisnost i neutralnost ProtonMail-a, a takođe je dostupan na bilo kom uređaju – možete da ga koristite na desktop ili laptop računarima, a na mobilnim uređajima možete da koristite aplikacije za Android ili iOS. Za nezavisne klijente podrška za IMAP i SMTP je dostupna za desktop, ali da biste je mogli koristiti, morate biti kupac koji plaća.

Na mobilnom telefonu postoji mnoštvo korisnih privatnih i bezbednosnih funkcija. Aplikaciju možete da zaštitite biometrijskom zaštitom, na primer, tako da niko drugi ne može da pročita vaš email čak i ako uđe u vaš telefon. Ako pogledate iOS aplikaciju, videćete da privacy label sadrži samo jedan unos: dijagnostiku (koja ni na koji način nije povezana sa vašim identitetom). ProtonMail je mnogo više od email usluge. Možete da pregledate email u konverzacijama u Gmail stilu i da koristite kombinaciju oznaka i direktorijuma da biste održali svoje poruke organizovanim (mada su one ograničene besplatnim planom). Sa bezbednosne strane, postoji podrška za dvofaktorsku potvrdu identiteta i lak pristup vašoj istoriji prijavljivanja. Nadogradite uslugu na plaćeni paket (od 5 USD mesečno) i možete da postavite filtere i pravila za sortiranje poruka čim stignu, poruku sa automatskim odgovorom, pristupite pametnim opcijama za uvoz i izvoz, pa čak i konfigurišete prilagođene domene za svoje email adrese.

Pročitajte i:  Prvi iPhone sa USB-C portom na svetu

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,