BIZIT plus

Da li kriptovalute očekuje veliki pad?

Američko ministarstvo pravde otvorilo je istragu o trgovcima kriptovalutama Bitcoin i Ethereum za koje se sumnja da su nameštali vrednosti. Istraga će se fokusirati na ilegalne aktivnosti koje su uticale na formiranje cena kako bi naveli ostale trgovce da prodaju ili kupuju. 

PCPress.rs Image

Vlasti su zabrinute da su virtuelne valute podložne prevarama iz više razloga. Sumnja se da menjačnice efikasno rešavaju problem prevaranata, dok velike promene u vrednosti kriptovaluta otvara mogućnost mešetarenja. Ne treba smetnuti sa uma da su Bitcoin i druge valute nisu regulisane od strane državnih organa ili jakih finansijskih institucija. Ova zabrinutost nije nikakva novost, s obzirom da su države već izražavale brigu zbog nedostatka kontrole kriptovaluta što po njima otvara mogućnost utaje poreza i kriminalnih aktivnosti. Ipak, do sada nije bilo ovako ozbiljne kriminalne istrage.

U pokušaju da uspostave kontrolu nad kriptovalutama, određene zemlje su već povlačile drastične korake. Već smo pisali o zabrani menjačnica u Kini, kao i pokušajima Južne Koreje, Japana i Filipina da regulišu kriptovalute. Ove akcije su uticale i na pad vrednosti Bitcoina ove godine, kada je mogao da se kupi za manje od 8.000 dolara. Iako pojedini ekonomski stručnjaci i dalje tvrde da je sve to velika prevara, digitalni novac je i dalje veoma interesantan investitorima. U želji da brzo zarade novac mnogi investitori su spremni da preuzmu rizik iako nemaju iskustva u trgovini kriptovalutama (ili bilo kakvoj trgovini).

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

PCPress.rs Image

Ilegalne metode formiranja cene Bitcoina

Aktivnosti koje su najviše interesantne Ministartvu pravde su manipulacije cenama i varanja. Najpopularnije metode su spoofing i wash trades. Prva metoda predstavlja najava prodaje/kupovine velike količine sredstava kako bi se uticalo na kurs. Kada se postigne efekat otkazuje se transakcija. Druga metoda predstavlja lažnu kupovinu gde se praktično trgovac trguje sam sa sobom, kako bi se uticalo na tržište koje dobija lažni utisak ponude i potražnje. Istraga se u ovim slučajevima fokusirala na Bitcoin i Ethereum.

Istraga je još u ranoj fazi ali očekuje se da će ovog puta pravosuđe izgurati slučaj do kraja pod pritiskom interesnih grupa koje su pogođene trgovinom van regularnih tokova. Interesovanje država širom sveta za kriptovalute i njihovu trgovinu poraslo je nakon meteorskog rasta Bitcoina prošle godine. Tada je ova kriptovaluta vredela neverovatnih 20.000 dolara, a početkom 2017. je vredeo manje od 1000 dolara!

Izvor: Bloomberg

Pogledajte i: Hikvision zvanični sponzor FC Ajax-a – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari: