Da li je moguće zabraniti AI na radnom mestu?

Stručnjaci ukazuju da nije moguće zabraniti AI na radnom mestu.

PCPress.rs Image

Nedavno istraživanje koje je sprovelo BlackBerry pokazalo je da 75% organizacija širom sveta primenjuje ili razmatra zabranu ChatGPT na radnom mestu kao i druge AI aplikacije. Studija, zasnovana na anketi koju je sproveo OnePoll, sastoji se od 2000 zasposlnih u sektoru IT, na poziciji donosilaca odluka u Severnoj Americi, Evropi i Aziji, pokazala je da 61% organizacija zamatra zabranu AI.

Takve vrste zabrane su podstaknute strahom za bezebdnost podataka, privatnosti i reputaciju. Najveći deo zabrana dolazi kako bi menadžeri smanjili odgovornost za potencijalne rizike. Postavlja se pitanje da li će tako nešto biti moguće na dugotrajnom planu?

Iskustvo je pokazalo da ako postoji nešto što povećava produktivnost i kvalitet radnika da će to ostati da živi uprkos zabranama. Svaki zaposleni ima pametan telefon koji je u njegovom vlasništvu. U ovom slučaju nije moguće kontrolisati da li zaposleni koristi AI ili ne. Većina zaposlenih koristi ove aplikacije kako bi bili produktivniji i kako bi ubrzali svoju efikasnost.

Pročitajte i:  Nvidia se priprema da se upusti u tržište prilagođenih čipova za veštačku inteligenciju 

Sprovedena istraživanja nude kompanija predloge da umesto zabrane AI pokušaju da primene one aplikacije koje mogu da im pobljšaju efikasnost. Sa druge strane, protivnici AI ukazuju da ne samo da je trenutna upotreba takvih aplikacija bezbednosni rizik zbog osetljivosti podataka, već je u velikoj meri i rizik po samo poslovanje jer za sada AI nema precizne i tačne informacije.

Izvor: technewsworld.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,