Bliži se kraju provera Teslinog autopilota

Višegodišnja istraga o bezbednosti Teslinih sistema za pomoć vozaču od strane Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja bliži se kraju.

PCPress.rs Image

Kako je istraga još uvek otvorena za sada nema zvaničnih informacija. Agencija je pokrenula bezbednosnu istragu Teslinih sistema za pomoć vozaču koji se prodaju u SAD-u kao opcije Autopilot i Full Self Driving od 2021. godine, nakon saobraćajnih nezgoda za koje se verovalo da su izazvane upravo ovim sistemima.

Uprkos imenima sistema nijedna od navedenih funkcija ne čine automobile autonomnim. Tesla automobili ne mogu da funkcijišu samostalno, već zahtevaju čoveka za volanom koji je spreman da upravlja i koči u bilo kom trenutku. Teslini standardni autopiloti i premijum sistemi kontrolišu kočenje, upravljanje i ubrzanje samo u ograničenim okolnostima.

Najnovniji podaci izveštaja o saobraćajnim nezgodama zbog kojih je pokrenuta istraga pokazuju da Tesline funkcije pomažu vozaču 30 sekundi pre saobraćajne nezgode. Ali ono što se još uvek zvanično ne zna da li su ove funkcije i upotrebljene u navedenim slučajevima.

Do sada je je jedino Ford Motors prijavio saobraćajnu nezgodu sa smrtnim ishodom a koja je izazvana funkcijama automobila. Ubrzo se očekuju javna saopštenja istrage.

Pročitajte i:  Električni automobili prelaze 600 milja

Izvor: cnbc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,