TrendMicro

Da li ste sigurni da želite iPhone?

htc_evo_vs_iphone Apple je i zvanično lansirao novi model iPhone-a. Uređaj koji je 14. juna predstavljen u Kaliforniji ima nešto bolji ekran, kameru sa prednje strane i mogućnost video conference-a. Ipak, bez obzira na to kako želi da se predstavi, iPhone se ne može nazvati nikakvim biserom tehnologije, tvrde eksperti iz ove oblasti. Gotovo sve opcije koje on nudi, pa ček i poneku više, nude i drugi proizvođači. Modeli niču kao pečurke posle kiše, a iPhone je cenovno nedovoljno konkurentan. Problem legalnog uvoza za Srbiju ne treba posebno naglašavati…

Dakle, pre nego što požurite sa kupovinom, dobro proučite druge opcije. Sasvim je sigurno da postoji bolje rešenje.

Najpre bi trebalo proveriti aktuelne ponude operatera. Odabrati operatera sa slabijom pokrivenošću ili previskokim cenama samo zbog toga što nudi privlačan uređaj, nije baš dobra ideja. Eksperti kažu da bi kupci pre konačne odluke trebalo da se raspitaju za iskustva svojih prijatelja, kolega ili rođaka koji koriste usluge različitih operatera.

Isto tako, cene ovih uređaja naglo padaju. Prošle godine, kada je lansiran iPhone 3GS, cena prethodnog modela (3G), pala je sa 199$ na 99$. Naravno, i sa drugim proizvođačima je situacija slična. Kod nas tako nagli padovi cena ne postoje, ali se ne mogu nazvati ni beznačajnim.

Pročitajte i:  Xiaomi predstavio Xiaomi 12T i 12T Pro telefone

Veliku važnost ima i operativni sistem. Najviše se koriste Apple OS i Google Andriod (ređe Symbian). Dok je Apple razvio neverovatno jednostavan i intuitivan softver, izostavio je veoma važnu stavku – multitasking. Ovaj nedostatak je Android prevazišao.

Nakon odluke o operativnom sistemu, trebalo bi razmisliti o aplikacijama koje korisnik želi u svom telefonu. Igrice, mape, korisni programi, sve ono zbog čega se pametni telefoni ustvari i kupuju. Istini za volju, Apple ima najveću bazu – oko 200.000 aplikacija koje se mogu kupiti. Android je, s druge strane, mnogo liberalniji po pitanju programa koji se mogu prodavati na njihovoj “pijaci”, ali ih, bez obzira na to, ima samo 50.000.

Za razliku od vremena kada smo želeli da naš telefon bude što je moguće manji, danas je razvoj različitih aplikacija doveo do potrebe za velikim ekranima, pa samim tim i uređajima. Snimke sa You Tube-a, ne možemo gledati na dvoinčnom ekranu! iPhone modeli trenutno imaju 4”, dok se novi HTC Evo širi na 4,3”. Predviđa se da će ekrani i dalje rasti, sve dok mogu da stanu u džep. A ako sve bude išlo po planu, u narednim godinama, 3D tehnologija na telefonu neće biti retkost.

Pročitajte i:  Veliki protesti u fabrici iPhone-a u Kini

Dakle, pre nego što se zaljubite u neki model pametnog telefona, koji nam je nametnut kao neprikosnoven, morate tačno znati šta vam je potrebno, šta želite i koliko ste za to spremni da platite. Brend i vrhunske performanse nisu obavezno sinonimi.

Izvor: PC Press
CNN

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,