BIZIT plus

Da li vaš USB-C kabl prenosi podatke i struju? Vaš OS bi trebalo da vam kaže

USB-C standard se dugo reklamirao kao „jedan port koji će vladati svima“ rešenje.

PCPress.rs Image

Google je najavio novu funkciju u ChromeOS-u 102

Naravno, univerzalan je u smislu port oblika. Ali mogućnosti USB-C porta i kabla mogu se značajno razlikovati. Teško razlikovati jedan USB-C kabl od drugog. Stručnjaci su primetili da postoji vrlo malo vizuelnih markera koji vam govore šta USB-C kabl može da uradi — punjenje, prenos podataka, audio, video ili sve? Sigurno može bolje. I softver takođe može igrati ulogu. Srećom, Google pokazuje put napred sa zgodnim novim trikom. Prošle nedelje, Google je najavio novu funkciju u ChromeOS-u 102 koja će vam pomoći da identifikujete nekompatibilne USB-C kablove. Evo kako to funkcioniše:

Ako koristite Chromebook, sada ćete dobiti iskačući prozor ako priključite USB-C kabl koji nije kompatibilan sa monitorima ili ima sporiju brzinu prenosa podataka od vašeg uređaja. Na primer, ako vaš Chromebook podržava USB4 i ako koristite kabl koji ne podržava standard za brzi prenos podataka, OS uređaja će vas obavestiti o tome.

Pročitajte i:  LC Power LC-HUB-C-MULTI-7-M2: Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji

Ova funkcija je dostupna za Chromebook-ove sa Intel Core CPU-ima 11. ili 12. generacije sa USB4 ili Thunderbolt mogućnošću, a uskoro će biti dostupna i šira kompatibilnost uređaja. Trenutni skup upozorenja uključuje „Kabl možda ne podržava ekran“, „Kabl ne podržava UBS4/Thunderbolt“ i „Vaš uređaj podržava veću brzinu prenosa podataka od vašeg kabla“. Ovo rešava problem tihih kvarova. Postoje slučajevi kada priključite USB-C kabl i vaš uređaj ne radi onako kako bi trebalo. Međutim, ne postoji način da saznate da li je USB kabl krivac. Nova funkcija Chrome OS-a nam govori nešto o tome šta bi moglo biti pogrešno.

USB-C Power Delivery specifikacije sugerišu da sistem može da dobije informacije kao što su hardverska verzija kabla, USB verzija koju kabl podržava, maksimalni napon i kapacitet struje i maksimalna brzina prenosa podataka.

Linux kernel takođe ima odredbe za API-je USB-C klase za identifikaciju različitih funkcionalnosti kompatibilnih uređaja i kablova. Ova polja mogu pomoći operativnom sistemu da prikaže informacije o performansama kabla i kompatibilnosti sa drugim uređajima. Ali jedva da postoje takve funkcije u ovom trenutku. Dok je USB-IF, organizacija koja održava USB standard, pokušala da kablove lako identifikuje pomoću logotipa, mnogi proizvođači ne prikazuju nikakve indikatore na pakovanju ili uređajima. Stoga je teško znati da li će vaš rezervni USB-C kabl podržavati određene brzine podataka ili prikaze. Kada bi operativni sistemi mogli da nam pokažu informacije o ovim kablovima kroz iskačuće prozore ili aplikacije, bilo bi nam lakše da biramo kablove sa određenim specifikacijama u prodavnici ili na mreži. Ova je funkcija koju bismo jedva dočekali.

Pročitajte i:  LC Power LC-HUB-C-MULTI-7-M2: Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji

Izvor: Thenextweb

 

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: