DarkVishnya: nova serija originalno izvedenih sajber-pljački u Istočnoj Evropi

Eksperti kompanije Kaspersky Lab su tokom 2017. i 2018. godine bili uključeni u rešavanje incidenata izazvanih sajber-pljačkama kojima su bile pogođene finansijske institucije u Istočnoj Evropi. Istraživači kompanije Kaspersky Lab otkrili su da su korporativne mreže, u svakom pojedinačnom slučaju, probijene uz pomoć nepoznatog uređaja kojim je upravljao napadač, koji je uređaj krišom uneo u poslovni objekat i povezao ga na mrežu. Do danas, bar osam banaka u regionu je bilo napadnuto na ovaj način, a gubitak se procenjuje na desetine miliona dolara.

PCPress.rs Image

Napadači su koristili tri vrste uređaja: laptop, Raspberry Pi (single-board računar veličine kreditne kartice) ili Bash Bunny (specijalno dizajniran alat za automatizaciju i sprovođenje napada putem USB-a). Ovi uređaji bili su opremljeni GPRS-om, 3G ili LTE modemom koji je napadačima omogućio da na daljinu prodru u korporacijsku mrežu finansijske organizacije.

Nakon uspostavljanja veze, sajber-kriminalci su pokušali da pristupe web serverima i ukradu podatke koji su im potrebni za pokretanje Remote Desktop protokola (RDP) na određenom računaru, a zatim zaplene sredstva ili podatke. Ova metoda napada uključivala je korišćenje Impacket, winexesvc.exe, ili psexec.exe alata za daljinsko upravljanje. U završnoj fazi, napadači su koristili softver daljinske kontrole kako bi održali pristup na zaraženom računaru.

Pročitajte i:  EDR, XDR i MDR: šta se krije iza ovih akronima?

Kako bi se zaštitile od ovakvih neuobičajenih pristupa digitalne krađe, finansijskim institucijama kompanija Kaspersky Lab sledeće:

  • Obratite pažnju na nadgledanje povezanih uređaja i pristupa korporativnoj mreži. To možete učiniti koristeći rešenje Kaspersky Endpoint Security for business.
  • U potpunosti uklonite sigurnosne rupe, uključujući i one koji imaju neispravne mrežne konfiguracije. U tom slučaju Kaspersky Penetration Testing service je izuzetno pogodno i veoma efikasno rešenje, pružajući ne samo podatke o pronađenim ranjivostima, već i savete organizacijama o tome kako ih popraviti, što dodatno ojačava korporativnu bezbednost.
  • Koristite specijalizovano rešenje protiv naprednih pretnji, koje može otkriti sve vrste anomalija i detaljno ispitati sumnjive aktivnosti u mreži na dubljem nivou, kako bi pronašli i prepoznali složene napade. Rešenje protiv ovakvih pretnji je Kaspersky Anti Targeted Attack platforme Kaspersky Endpoint Security for business

Ceo izveštaj možete pronaći ovde: Securelist.com.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,