BIZIT Seminar

EU sprema nacrt pravila o veštačkoj inteligenciji

Poslanici EU navode da će se sledećeg meseca dogovoriti o nacrtu pravila o veštačkoj inteligenciji. Cilj je postizanja sporazuma sa zemljama EU do kraja godine, rekao je jedan od zakonodavaca.

PCPress.rs Image

ChatGPT – oblast kojoj je potrebna veća regulatorna kontrola

Evropska komisija je predložila uvođenje pravila za veštačku inteligenciju 2021.godine. Komisija želi da podstakne inovacije i postavi globalni standard za tehnologiju, koja se koristi u svemu, od samovozećih automobila i chatbota do automatizovanih fabrika, kojima trenutno upravljaju Kina i Sjedinjene Države.

„Još uvek imamo vremena da ispunimo opšti cilj koji smo postavili na samom početku. Cilj je da završimo nacrt tokom ovog mandata“, rekao je Dragos Tudorache, član Evropskog parlamenta i šef delegavije EU zakona o veštačkoj inteligenciji.

“Trajalo je nešto duže nego što sam u početku mislio”. „Ovaj nacrt predstavlja nivo složenosti koji je čak i veći od tipične briselske složene mašinerije.

Predloženi zakon je izazvao kritike zakonodavaca i potrošačkih grupa jer se ne bavi u potpunosti rizicima od AI sistema. Međutim, kompanije koje su uključene upozorile su da bi stroža pravila mogla ugušiti inovacije.

Pročitajte i:  Microsoft planira da uloži 10 milijardi dolara u OpenAI

Intenzivna debata o tome kako treba upravljati veštačkom inteligencijom navela je nekoliko stručnjaka da pomisle da bi nacrt zakona mogao da bude zaustavljen i da bude odložen.

“Postoji nekoliko labavih teorija. Rekao sam na prošlom sastanku, imate uspeha u kompromisu kada znate da su svi podjednako nezadovoljni”. „Neki će reći da je sve ovo optimistično. Nadam se da će se to dogoditi, rekao je Dragos.

„AI opšte namene“

Jedna od spornih oblasti je definicija „AI opšte namene“. Jedni veruju da bi ta oblast trebala da se smatra visokim rizikom, dok drugi ukazuju na rizike koje predstavlja popularni chatbot ChatGPT  kao oblast kojoj je potrebna veća regulatorna kontrola.

„Samo tokom ove godine, videćemo neke eksponencijalne skokove ne samo za ChatGPT već i za mnoge druge tehnologije opšte namene“. Dragos je dodao da zakonodavci pokušavaju da napišu neke osnovne principe o tome šta čini opštu namenu takvom posebnom tipu veštačke inteligencije.

ChatGPT može da generiše članke, eseje, pa čak i poeziju. Odgovara na sva pitanja. OpenAI, privatna kompanija koju podržava Microsoft učinila je ChatGPT besplatnim i dostupnim javnosti u novembru.

Pročitajte i:  Neraskidiva veza zdravstva i informacionih tehnologija

Šef industrije EU, Thierry Breton rekao je da će nova predložena pravila o veštačkoj inteligenciji imati za cilj da se pozabave zabrinutošću rizika zbog ChatGPT-a.

Međutim, kritičari prekomerne regulative navode da bi takav potez mogao da dovede do povećanih troškova i većeg pritiska oko usaglašenosti za kompanije, smanjujući inovacije.

“Mislim da ako to bude efekat ovog zakona, onda ćemo ozbiljno propustiti naš cilj. Nismo uradili svoj posao ako se to dogodi,” rekao je Dragos Tudorache.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *