Dell otpušta zaposlene kako bi smanjio troškove  

Dell smanjuje svoju radnu snagu kao deo šire inicijative za smanjenje troškova. Šira inicijativa uključuje ograničavanje eksternog zapošljavanja i reorganizaciju zaposlenih.  

PCPress.rs Image

Dell zapošljava oko 120.000 zaposlenih 

Prema izveštajima od 2. februara 2024. godine kompanija je imala skoro 120.000 zaposlenih. Godinu dana ranije kompanija je imala oko 126.000 zaposlenih. Otkazi dolaze nakon oslabljene potražnje računara tokom skoro dve godine. To je delimično doprinelo padu prihoda od 11 odsto u četvrtom kvartalu objavljenom prošlog meseca.  

Ipak, Dell očekuje rast neto prihoda u svojoj grupi za rešenja klijenta (CSG) – gde se nalaze računari i to za celu godinu. Prihod određenih poslovnih oblasti pao je 12 odsto u četvrtom kvartalu. Iako je Dell upozorio na izazove u bliskoj budućnosti, kompanija očekuje poboljšanje potražnje i konkurentniju cenu u fiskalnoj 2025.godini.  

Međutim, kompanija očekuje rast ulaznih troškova i dodala je da će “doći do nastavka smanjenja neto prihoda drugih delova poslovanja kao rezultat promene komercijalne veze sa VMware-om“. 

Dell je otkupio svoje deonice u kompaniji za proizvodnju softvera VMware, otvarajući put za povratak na tržište 2018. godine. Proizvođač čipova Broadcom, zatvorio je svoju akviziciju sa VMware-om od 69 milijardi dolara prošle godine.  

Pročitajte i:  Akcije Dell-a padaju zbog veštačke inteligenicje

Takođe, prošle godine, Dell je otpustio 6.650 radnika, kada se pripremao za potencijalnu recesiju i kada je potražnja za računarima opadala. 

Izvor: Reuters

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *