BIZIT 2022

Deutsche Telekom ukida 5.600 radnih mesta u Nemačkoj

Iz ogranka Deutsche Telekoma (DT) za IT usluge T-Systems-a su potvrdili da su sa sindikatima postigli dogovor o ukidanju 5600 radnih mesta u Nemačkoj, u sklopu radikalne reorganizacije, koja bi trebala da im pomogne da ponovno posluju pozitivno.

PCPress.rs Image

Dogovor je postignut nakon višenedeljnih pregovora, a predstavlja pomak za izvršnog direktora Adel-a Al-Saleh-a, Amerikanca, koji je čelnu poziciju u T-Systems-u preuzeo početkom godine, s mandatom da reorganizuje to problematično poslovanje u sastavu najvećeg evropskog telekoma. Prema tom sporazumu, 3.765 mesta biće ukinuto do kraja 2020. godine, a u slučaju da kompanija i dalje bude imala problema u poslovanju, dodatnih 1.200 radnih mesta biće ugašeno 2021. godine. T-Systems drastično će smanjiti broj kancelarija u Nemačkoj, na svega 25, sa sadašnjih 230.

PCPress.rs Image
Adel Al Sadeh

Planiraju da smanje i broj zaposlenih u inostranstvu, a u budućnosti će angažovati radnike samo u Mađarskoj, Slovačkoj i Indiji. Na kraju planiraju da broj zaposlenih u Indiji povećaju sa sadašnjih 400 na čak 3000. T-Systems trenutno na globalnom nivou zapošljava ukupno 37.500 ljudi. Broj najavljenih otkaza manji je za 6.000 koliko je prvobitno bio predvideo Al-Saleh od ukupno 17 hiljada zaposlenih u Nemačkoj. Portparol kompanije je izjavio da je nekoliko stotina zaposlenih proteklih nedelja već otišlo iz kompanije. „Sada nema prepreka za sprovođenje otkaza“, rekao je, dodajući da će prva obaveštenja zaposlenima biće poslata sledeće nedelje.

Pročitajte i:  NSO Group planira otpuštanje zaposlenih

Poslovni dnevnik Handelsblatt već je objavio vest o otkazima. Predsednik radničkog veća i član nadzornog odbora, Thomas Schneegans je za taj je list izjavio da sporazum o smanjenju broja zaposlenih postignut krajem avgusta nakon tri nedelje pregovora. Al-Saleh je planirao da za dve godine napravi zaokret u poslovanju i želi da postupno odvoji T-Systems od oslanjanja na klasičan outsourcing IT usluga, te iznos od 600 miliona evra ostvarenih ušteda na troškovima zaposlenih usmeri u prilike za rast u digitalnim i uslugama u cloud-u.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,