BIZIT plus

Disney+ ograničava kvalitet videa za evropski debi

Disney+ još uvek nije predstavljen novim korisnicima širom Evrope, ali striming servis već preduzima korake kako bi umanjio svoj uticaj na infrastrukturu internet provajdera u svetlu pandemije koronavirusa.

PCPress.rs Image

U izjavi, predsednik Disney-a Kevin Mayer potvrdio je da će se pridružiti Netflix-u, YouTube-u i Amazonu u smanjenju njegove „ukupne upotrebe mreže za najmanje 25%“ na svim tržištima u EU na kojima će se Disney+ predstaviti 24. marta.

„U skladu s dugogodišnjom Disney-evom posvećenošću da se ponašamo odgovorno, odazivamo se zahtevu evropskog komesara za interno tržište, Thierry Bretonu, da sarađujemo na obezbeđivanju nesmetanog funkcionisanja širokopojasne infrastrukture. U očekivanju velike potražnje korisnika za Disney+, mi proaktivno uspostavljamo mera za smanjenje naše ukupne upotrebe mreže za najmanje 25% na svim tržištima koja će pokrenuti Disney+ 24. marta”, rekao je Mayer. „U narednim danima nadgledaćemo zagušenje interneta i usko sarađivati s provajderima internet usluga kako bismo dodatno smanjili brzine prenosa i kako bi se osiguralo da ih korisnici ne preopterete.”

Molba da se pređe na SD

Ranije ove nedelje, komesar EU za interno tržište, Thierry Breton, pozvao je građane Evrope da ograniče upotrebu širokopojasne mreže za vreme izbijanja koronavirusa, posebno što se tiče striminga. Breton je koristio hashtag #SwitchToStandard da bi zamolio korisnike da svoj sadržaj prebace na SD kvalitet kako bi se smanjila preopterećenost mreže.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

Britanski provajder BT već je primetio da, što više ljudi ostaje kod kuće kako bi se samoizolovali, dnevni saobraćaj se povećao i do 60%. Međutim, to je još uvek „samo oko polovine prosečnog večernjeg pika, a ni blizu 17,5 Tb/s vrednosti za koju smo dokazali da mreža može da podnese“, napisala je kompanija. Disney-eve mere mogu pomoći da se izbegne dostizanje teorijskih ograničenja, ali čini se da internet provajderi usluga već razumeju porast.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: