BIZIT plus

DMA zakon EU podržava manje rivale tehnoloških giganta

Dok najveće tehnološke kompanije u svetu reorganizuju svoje osnovne online usluge kako bi se prilagodile revolucionarnom DMA zakonu Evropske unije, promene bi mogle dati konkurentsku prednost nekim manjim rivalima.

PCPress.rs Image

Sigurnost, bezbednost i privatnost korisnika

DMA predstavlja pokušaj Evrope da obuzda kompanije kao što su Alphabet, Google, Amazon Apple, ByteDance, Meta i Microsoft. Prema zakonu, potrebno je stvoriti ravnopravan teren za manje rivale i na kraju više konkurencije za Evropljane.

Ova sveobuhvatna regulativa primorava neke od najvećih tehnoloških kompanija u svetu da olakšaju korisnicima izbor i korišćenje usluga različitih kompanija.

“Pobednici će biti mala evropska preduzeća. Ona će dobiti više opcija i veću vidljivost od velikih kompanija”, rekao je Christophe Carugatiiz konsultantske firme Digital Competition.

Meta mora da otvori svoje servise

Meta mora učiniti svoje servise Facebook Messenger i WhatsApp interoperabilnim sa kvalifikovanim rivalima, pod uslovom da ispune tehničke i bezbednosne standarde kompanije.

U praksi, to znači da korisnici drugih aplikacija za dopisivanje poput Signala i Telegrama koji su stekli popularnost širom sveta zbog naglaska na zaštiti privatnosti korisnika uskoro moći da komuniciraju sa kontaktima iz Messenger-a i WhatsApp-a bez prebacivanja aplikacija.

Pročitajte i:  Evropska komisija prekršila pravila EU o privatnosti korišćenjem Microsoft-ovog softvera

Meta navodi u svom izveštaju o usaglašenosti da postiže ravnotežu između stvaranja održivog pristupa za treće strane koje su zainteresovane za postizanje interoperabilnosti sa Metom. Istovremeno će morati da se maksimizira sigurnost, bezbednost i privatnost korisnika.

Slično tome, korisnicima Android telefona garantuje se izbor podrazumevanog pretraživača prilikom setovanja uređaja. To predstavlja veliku priliku za alternative poput DuckDuckGo-a, fokusirane na privatnost. Takođe, tu se spominje i Ecosia, koja vodi računa o životnoj sredini.

“Implementacija ovih novih pravila je korak u pravom smeru. Međutim, dokaz kvaliteta je u iskustvu. Videćemo da li će biti značajnih promena u tržišnom udelu”, rekla je Sophie Dembinski, šefica javne politike u kompaniji Ecosia.

Google je naveo da promene u rezultatima pretrage znače da će veliki posrednici dobiti više saobraćaja. Što se tiče hotela, aviokompanija, trgovaca i restorana oni će dobiti manje.

Takođe, korisnici u EU dobijaju nova pravila o privatnosti. DMA uvodi nove propise o tome kako ove kompanije koriste njihove podatke.

Korisnici mogu razdvojiti svoje Facebook i Instagram naloge, tako da se informacije više neće deliti između platformi u svrhu praćenja i ciljanja.

Pročitajte i:  EU istražuje Metu zbog zabrinutosti oko maloletnika

Rat sa aplikacijama

Iako DMA pruža nove mogućnosti manjim rivalima, tehnološki giganti takođe vide svoje kolege kako im preuzimaju deo tržišnog udela.

Apple verovatno najviše gubi zbog DMA zakona, koja ga prisiljava da otvori svoju profitabilnu App Store.  Priliku u tome će verovatno iskoristiti konkurenti iz Big Tech-a i manje startup kompanije.

Prema DMA zakonu, Apple će morati da dozvoli programerima softvera da distribuiraju svoje aplikacije korisnicima u EU van App Store-a.

Borba Apple i Epic Games-a

Apple je upozorio da promene na njegovom mobilnom operativnom sistemu iOS, Safari internet pregledaču i App Store-u donose veće rizike za korisnike i programere. Apple navodi da bi moglo da dođe do novih puteva za malver, prevare, nezakoniti i štetni sadržaj, kao i drugih pretnji po privatnost i sigurnost.

Kritičari Apple-a tvrde da je kompanija zainteresovana samo za odbranu svojih profita, jer zarađuje proviziju od 30 odsto na kupovine u aplikaciji.

Sprovođenje novih pravila dolazi u vreme eskalacije spora između Apple-a i kompanije Epic Games-a, jednog od njegovih dugogodišnjih kritičara.

Pročitajte i:  EU kažnjava Apple sa skoro 2 milijarde dolara

Epic je planirao da lansira svoje sopstvene prodavnice aplikacija na iPhone-u i iPad-u u EU, prema DMA zakonu. Međutim, Apple je ukinuo novi programreski nalog koji je Epic kreirao u Švedskoj. Kao odgovor, Epic je optužio Apple da uklanja jednog od najvećih potencijalnih konkurenata App Store-u.

Komisija je zatražila od Apple-a objašnjenje i smatra ovaj problem prioritetnim.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *