BIZIT plus

Dogecoin: Pad vrednosti posle obične šale

U svetu kriptovaluta nema jasnih pravila, te tako ništa nije sigurno. Dogecoin je to nedavno osetio na svojoj koži, a za sve je, kao i obično, odgovoran Elon Musk.

PCPress.rs Image

Naime, Musk je u Saturday Night Live između ostalog izveo i skeč koji je bio u vezi sa Dogecoinom, te tom prilikom rekao i da je ova mim-valuta „napredovala na silu“. Vrednost valute je pala u rekordnom roku, te sa 0,65 dolara došla na 0,47. Valuta je rast doživela zahvaljujući Muskovim tvitovima, pa je logično da isti čovek bude odgovoran i za „sunovrat“.

Da podsetimo, Dogecoin se prvi put pojavio 2013. godine, i njegova vrednost je lagano rasla. Ukupna vrednost svih Dogecoin novčića je nakon rasta vrednosti sredinom aprila iznosila preko 40 milijardi dolara. Za skok vrednosti je, kako se tvrdi, zaslužan Muskov tvit iz februara, kada je podelio sliku na kojoj se vidi pas rase Shiba Inu na površini Meseca, čime je poručio da je Dogecoin spreman da se vine u kosmos, drugim rečima – za skok vrednosti.

Pročitajte i:  Akcije Tesle padaju nakon što su isporuke pale za 8,5% u odnosu na pre godinu dana

Promene su se najviše isplatile onima koji su u alternativnu kriptovalutu uložili na samom početku, pa je jedan Reddit korisnik u aprilu objavio da je postao Dogecoin milioner, te je tom prilikom podelio screenshot bankovnog računa na kojem se vidi suma od preko milion dolara. Korisnici su se radovali, ali su eksperti već tada bili zabrinuti, pa su istakli da takvo ponašanje (ulaganje u neku kriptovalutu, ne zbog toga što zaista vredi, već zbog toga što se korisnik nada da će se i drugi priključiti i time uticati na vrednost) doprinosi stvaranju mehura koji će kad-tad morati da se rasprsne.

Eksperti su, kao što je to često slučaj, bili u pravu, pa je dovoljna bila tek jedna šala da Dogecoin izgubi na vrednosti.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: