Data centri 2024

Dom za SBB mrežu

U poslovnoj zgradi SBB‑a „Telepark“, u srcu SBB tehnike, 2013. godine izgrađen je nov, moderni data centar kao bazični infrastrukturni objekat. To je dom za SBB mrežnu i IT opremu, ali i za opremu korisnika, kroz pružanje telehousing usluga

IMG_1030

SBB‑ov data centar je projektovan i izgrađen prema najboljoj praksi i internacionalnim standardima u oblasti fizičke infrastrukture data centara, s redundantnim napajanjem, klimatizacijom i telekomunikacionim vezama, što uz najsavremeniju tehnologiju u SBB mreži, garantuje pouzdane i kvalitetne servise i otvara prostor za dalje inovacije, na zadovoljstvo svih SBB‑ovih korisnika.

Pouzdanost kao centralni koncept

Telepark data centar se pruža na više od 500 m2, podeljenih u 15 server sala i tehničkih prostorija. Sistem napajanje je redundantan u N+1 modu, sa dva UPS uređaja (svaki proširiv do 500 KW), dva dizel‑agregata (svaki snage 1,2 MVA) i dualnim elektrorazvodom koji omogućava redundantno napajanje kako IT opreme, tako i sistema hlađenja i opšte potrošnje, kroz tzv. A i B granu napajanja. Sistem zadovoljava TIER 3 standard za data centre, što garantuje visoku raspoloživost servisa od 99,982% na godišnjem nivou. Sistem klimatizacije takođe je projektovan i izgrađen u N+1 modu kako za spoljne, tako i za unutrašnje jedinice, s dualnim razvodom hladne vode i zadužen je za mikroklimatske uslove idealne za rad IT opreme. Ovaj sistem takođe poštuje TIER 3 standard, a tzv. free‑cooling i mixed‑mode cooling rešenja omogućavaju energetski efikasan sistem hlađenja.

Pročitajte i:  Comtrade Cloud: prednost u poslovanju savremenih kompanija

U data centru se primenjuje carrier neutral politika, a kao važan čvor SBB mreže, objekat ima redundantne veze ka telekomunikacionim mrežama i višestruke veze ka internacionalnim čvorištima u Evropi kako za potrebe SBB‑a, tako i za potrebe korisnika data centra, omogućavajući jedinstven paket usluga koji objedinjuje moderan tehnološki prostor i visokopouzdane veze ka globalnoj svetskoj mreži.

Podaci su sigurni

Sa stanovišta bezbednosti, objekat je opremljen modernim sistemima video‑nadzora, sistemima dojave i gašenje požara, kao i kartične kontrole pristupa. Ima 24/7 fizičko obezbeđenje, tako da je svaki ulazak strogo kontrolisan i dozvoljen samo ovlašćenim licima SBB‑a i korisnika.

Zaposleno tehničko osoblje kompanije SBB, smešteno u istom objektu, kroz savremen Centar za nadzor, na raspolaganju je korisnicima 24 sata, sedam dana u nedelji, obezbeđujući da se svi potencijalni problemi u radu opreme na vreme otkriju i otklone, garantujući na taj način visok kvalitet i pouzdanost SBB usluga. Pored toga, zaposleni SBB‑a su na raspolaganju, kao produžena ruka korisnika, u manipulaciji s korisničkom opremom.

Pored data Telepark centra na Voždovcu, u Kumodraškoj ulici broj 241, SBB raspolaže data centrom na Novom Beogradu, u Nehruovoj 82a, ukupne površine 460 m2 kao i data centrima United Grupe u Sarajevu i Ljubljani. Svi ovi data centri koriste se za interne potrebe SBB‑a (core čvorovi SBB mreže, IT resursi, servisni nodovi), kao i za potrebe korisnika (telehousing usluga, hosting i cloud resursi).

Pročitajte i:  88 procenata besplatnih Android VPN-ova nije bezbedno za upotrebu

U okviru data centar servisa korisnicima su na raspolaganju sledeće grupe servisa:

Telehousing – iznajmljivanje tehničkog prostora za smeštaj IT opreme korisnika u SBB data centrima

 • Deo rack‑a
 • Rack ili više rack‑ova u zajedničkom prostoru
 • Rack ili više rack‑ova u posebnom ograđenom prostoru (tzv. „kavez“)
 • Privatne server sobe

Usluge povezivanja

 • Povezivanja na Internet preko optičke ili FTP veze, brzinama od 10 MB/s do 10 Gb/s simetrično
 • SBB VPN servisi (L2VPN, L3VPN, EPL, iznajmljene veze…)
 • Povezivanje s drugim korisnicima i telekomunikacionim provajderima u data centru (local patching servis) preko namenskog prostora označenog kao MMR (Meet Me Room)
 • Remote hands servis – usluga manipulacije korisničkom opremom od strane ovlašćenih tehničara SBB‑a na zahtev korisnika (resetovanje uređaja, priključenje patch kablova i slično)

Cloud servisi – Linux i Windows cloud serveri, cloud aplikacije

 • Hosting servisi (Linux i Windows Web i e‑mail hosting)
 • VPS (Virtual Private Server) – zakup kompjuterskih resursa u obliku virtuelnog servera
 • Registracija Internet domena

– VPN pristup zakupljenim resursima

– Remote VPN

– Site‑to‑site VPN

Pročitajte i:  88 procenata besplatnih Android VPN-ova nije bezbedno za upotrebu

– SBB VPN servisi (L3 VPN, L2 VPN)

 • Prilagođena rešenja prema specijalnim zahtevima korisnika, koja kombinuju navedene usluge uz mogućnost managed servis opcije, gde SBB‑ov tehnički tim preuzima na sebe održavanje i upravljanje celokupnim korisničkim rešenjem

SBB‑ovi cloud serveri pružaju slobodu korišćenja za različite namene, kao što su audio i video streaming, centralizacija poslovnih dokumenata, database server, fajl server, glavni server za postojeće poslovne aplikacije, finansijski softveri, e‑mail server i još dosta toga. Glavni princip ove usluge svodi se na „platite koliko koristite“ i „platite koliko vam je potrebno“.

Osnovne karakteristike SBB‑ovog cloud servisnog portoflija su:

 Fleksibilni hosting i VPS paketi

 Kreiranje VDC (Virtual Data Centar) udruživanjem više VPS servera istog korisnika

 Podrška za više platformi (Linux, Windows)

 Dnevni backup

 Geo redundantnost

 Kontrolni panel za upravljanje resursima pojedinačnih servera

 Grafikoni za praćenje performansi servera

 24/7 tehnička podrška

 Mogućnost objedinjavanja cloud i VPN servisa SBB‑a, čime se kreiraju optimalna i jedinstvena korisnička rešenja.

Objavljeno u časopisu PC#233

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,