Drive omogućava offline dostupnost fajlovima u non-Google formatu

Google je od 2019. nekim korisnicima omogućio da označe dostupnim offline non-Google tipove fajlova, poput PDF-a, slika i Microsoft Office fajlova kada koriste Drive na webu.

PCPress.rs Image

Dostupno na svim nivoima Workspace-a

Ovo je trebalo da proširi mogućnost pristupa fajlovima tokom putovanja ili negde bez pouzdane internet veze. Danas ga kompanija zvanično stavlja na raspolaganje svim nivoima Workspace-a, Cloud Identity Free, Cloud Identity Premium, G Suite Basic i G Suite for Business, kao i onima sa ličnim Google nalozima. Oni koji koriste Googleove tipove fajlova – Docs, Sheets, Slides i tako dalje, mogli su već da označe stavke za offline upotrebu, ali do sada su standardni, široko prihvaćeni tipovi fajlova koje su većina ljudi koristi – ostali isključeni.

Osvežavajuće je videti kako kompanija dodaje tako važnu karakteristiku na korisnički toolbelt, pogotovo jer se nada da će pridobiti korisnike Microsoft-a, ili im omogućiti da koriste Google usluge zajedno sa konkurentima. Osim svoje web funkcije, funkcija „Available offline“ sada je i opcija za vlasnike Chromebooka direktno preko Files aplikacije. Jednostavno izaberite jedan ili više fajlova, a zatim prevucite prekidač pri vrhu ekrana. Tako možete otvoriti ove offline fajlove u svom browseru ili relevantnoj aplikaciji bez potrebe za wifi-em ili ethernet-om. Važno je napomenuti da će tipovi fajnova koji nisu Google-ovi i koji su sačuvani offline, morati da se otvaraju pomoću aplikacija koje su već instalirane na računaru ako pokušavate da im pristupite preko Drive-a na webu dok ste van mreže.

Pročitajte i:  Kako uključiti novi tamni režim na mobilnom ili desktopu u Google Drive-u

Ovo, naravno, važi za korisnike operativnih sistema Windows, macOS i Linux. Vlasnici Chromebook-a mogu da otvaraju slike, PDF, pa čak i Office fajlove van mreže, direktno preko Chrome browsera. Ako još uve ne vidite “Available offline” prekidač na Drive-u na webu ili u aplikaciji Files na Chromebook-u, možda ćete morati da sačekate još malo, jer je tek počelo objavljivanje. Biće potrebno do dve nedelje da bude vidljiv svima koji imaju Rapid Release domain. Svako sa Scheduled Release domain-om, moraće da sačeka dve nedelje od 14. septembra 2021.

Izvor: Chromeunboxed

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,