DroidCam(X): Smartfon kao Web kamera

Zašto biste trošili pare na Web kameru kad već imate smartfon? Uz DroidCamX, Android ili iOS telefon dobija i ovu funkciju… ? Potražnja za Web kamerama je, iz poznatih razloga, prethodnih meseci bila velika, pa je na našem tržištu bilo teško naći išta osim najskupljih modela. Ljudi su zato pokušavali da se snađu, pa da koriste neki stariji foto‑aparat ili DV kameru sa HDMI izlazom.

PCPress.rs Image

To je moguće, tako zapravo i rade mnogi profesionalni blogeri i vlogeri, ali zahteva nešto hardvera koji bi konvertovao HDMI u stream prilagođen komunikacionim programima, što se uglavnom svodi na kupovinu odgovarajuće kartice i instalaciju drajvera; očito nije način da se uštedi na Web kameri.

Smartfon umesto specijalizovanog uređaja

Sledeća ideja je smartfon – svako od nas ima u fioci prethodni telefon koji generiše kvalitetniju sliku od većine konfekcijskih Web kamera. Ostaje samo pitanje kako tu sliku proslediti u Zoom, Skype, Teams ili neki drugi alat. Ima mnogo aplikacija koje to obezbeđuju, a mi smo najbolje rezultate postigli sa DroidCamX. DroidCam je besplatna aplikacija koju ćete instalirati sa Play‑a, dok se verzija sa sufiksom X plaća nekoliko dolara; preporučujemo da platite jer je cena niska, a upotreba jednostavnija.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 Ultra prvi utisci: Ultra inteligencija

PCPress.rs Image

Na smartfonu pokrećete DroidCamX a na PC‑ju instalirate odgovarajući softver koji se zove DroidCamApp. I to je praktično sve – na telefonu birate koja se od raspoloživih kamera koristi (prednja ili zadnja) i u kom režimu radi (obično 16:9 ili 4:3, 720p ili 1080p), pa na PC‑ju proverite da li slika izgleda onako kako ste želeli.

Onda pokrenete Zoom, Skype, Teams ili bilo koji program i među izvorima slike trebalo bi da se pojave jedan ili dva nova. Izaberete i koristite odgovarajući, pošto rešiti problem postavljanja smartfona na neku pogodnu poziciju (najbolje pronađite neki držač za kola).

PCPress.rs Image

Jedini problem na koji smo naišli bio je u Skype‑u, gde sistem inicijalno nije radio. Najzad smo pronašli da je to zato što koristimo Skype aplikaciju iz Windows Store‑a; kad smo instalirali desktop varijantu (izgledaju sasvim slično) sve je proradilo. Osim toga, primetili smo da ova aplikacija prilično angažuje procesor, što može biti od značaja ako je koristite sa laptopom. A tome je teško odoleti – kamera smartfona je mnogo kvalitetnija od bilo čega što je ugrađeno na neki Apple ili Lenovo…

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com