DuckDuckGo će možda biti Apple-ov privatni pretraživač 

Privatni pretraživač DuckDuckGo mogao je postati podrazumevani izbor za privatno pretraživanje u Safariju, ali su pregovori navodno propali pod uticajem Google-a.

PCPress.rs Image

Apple je započeo pregovore sa privatnim pretraživačem DuckDuckGo

Departman za pravosuđe istražuje Google zbog zloupotrebe antitrusta i zloupotrebe moći na sudu. Pojavilo se nekoliko potencijalnih dogovora, kao što su ponude Microsofta da Apple pređe na Bing ili ga čak potpuno kupi, ali su svi propali, navodno zbog finansijskih podsticaja Google-a.

Prema izveštaju Bloomberga, koji se oslanja na anonimne izvore, Apple je započeo pregovore sa privatnim pretraživačem DuckDuckGo kako bi ga postavio kao podrazumevani za režim privatnog pretraživanja u Safariju. Svedočenja o ovoj temi uskoro će možda biti dostupna javnosti ako sudija Amit Mehta ostvari svoje planove.

CEO DuckDuckGo-a, Gabriel Weinberg, i Apple-ov SVP za mašinsko učenje, John Giannandrea, obezbedili su svedočenja o pregovorima između Apple-a i ove pretraživačke kompanije, ali je sudija Mehta odlučio da bi ta svedočenja “išla u srž slučaja” i trebala bi da budu objavljena bez otkrivanja poslovne tajne. Apple i Google imaju sporazum koji čini Google podrazumevanim pretraživačem na iPhone-u i drugim Apple uređajima. Takođe, stipuliše se da Apple ne može stvoriti konkurenciju Google-u ili prikazivati alternativne pretraživače pri postavljanju uređaja.

Pročitajte i:  Ovo su najpotcenjeniji browseri koje morate isprobati

Ovaj sporazum između Google-a i Apple-a ključan je u DOJ-ovom antitrust istraživanju Google-a. Sudski proces je daleko od završenog i mogao bi imati posledice za poslovanje kako Google-a, tako i Apple-a, u zavisnosti od konačne presude.

Izvor: Appleinsider

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,