Dahua

FCC kažnjava kompanije zbog satelita koji su van funkcije

Dish Network je kažnjen sa 150.000 dolara nakon što je priznao nepravilnu deaktivaciju satelita.

PCPress.rs Image

Satelit je lansiran 2002. godine

FCC je kaznio Dish Network sa 150.000 dolara zbog toga što kompanija nije pravilno obezbedila odlaganje odnosno deaktivaciju satelita nakon što je završena njegova upotreba. To je prva takva kazna koju je agencija primenila. Agencija pokušava da suzbije rastući problem svemirskog otpada u niskoj Zemljinoj orbiti. Sateliti van funkcije i drugi objekti predstavljaju rizik od sudara za druge satelite koji se kreću na ovim nižim visinama. U niskoj Zemljinoj orbiti, otpad se kreće brzinom hiljada kilometara na sat. To znači da čak i komadić veličine milimetra može predstavljati ozbiljnu pretnju.

Dish i FCC su imali dogovoreni plan za uklanjanje satelita EchoStar-7, koji je lansiran 2002. godine. Satelit je trebao je da bude penzionisan u maju 2022. godine. Međutim, problem se pojavio kada je potrošnja goriva na satelitu počela da opada ranije nego što se očekivalo. To je značilo da satelit nije mogao da izvrši predviđene manevarske radnje za premeštanje u određenu orbitu. Nakon toga satelit je zadržan na većoj visini nego što je planirano.

Pročitajte i:  FCC Otvorila 6GHz Spektar za Superbrzu Bežičnu Komunikaciju

Dish je trebao da upravlja satelitom do određenog mesta, udaljenog otprilike 300km iznad mesta gde se satelit nalazio. Međutim, EchoStar-7 je dostigao oko 122km. Kompanija je shvatila u februaru 2022. godine da njen pogonski materijal nije dovoljan da se izvede predviđeni plan i satelit je zatim samo ostavljen.

FCC naziva kaznu “probojnim sporazumom” nakon što je Dish priznao grešku i pristao da plati kaznu. Kazna od 150.000 dolara je samo opomena, ali bi mogla poslužiti kao upozorenje kako broj komercijalnih satelita u niskoj Zemljinoj orbiti brzo raste. Prošle godine je bilo skoro 10.000 tona smeća koje orbitira oko Zemlje, a kako kompanije poput SpaceX-a lansira u svemir hiljade dodatnih satelita, situacija postaje sve gušća iz dana u dan.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *