Evo pet razloga zašto bi trebalo da koristite DuckDuckGo umesto Google-a

Nije tajna da neke kompanije koriste trekere da bi pratile gde idete i šta vidite na mreži.

PCPress.rs Image

DuckDuckGo nudi mobilnu aplikaciju, ekstenzije za browser i još mnogo toga

Možda ćete jednog dana koristiti browser da tražite košulju na mreži, a danima nakon toga ne vidite ništa osim oglasa za tu košulju. Ovi trekeri i oglasi mogu biti dosadni, a jedan od koraka koji su neki ljudi preduzeli u borbi protiv njih je korišćenje DuckDuckGo.

DuckDuckGo se pozicionirao kao alternativa browserima kao što je Google, fokusirana na privatnost. DuckDuckGo je uveo Android i iOS mobilne aplikacije, ekstenzije za pregledače i beta verzije svojih Vindovs i Mac browsera kako bi pomogao da vaše informacije budu bezbedne, bez obzira da li ih koristite na telefonu ili računaru.

Evo pet razloga zašto bi trebalo da koristite DuckDuckGo umesto Google-a

  • Zaustavlja online trekere da vas špijuniraju: 

Trekeri za praćenje su svuda na internetu. Princeton’s Web Transparency and Accountability Project, otkrio je da Google trekeri postoje na oko 75% veb sajtova, dok trekeri sa Facebook-a postoje na oko 25% sajtova. Ovi trekeri prikupljaju podatke o vašim interesovanjima i ponašanju na određenim veb sajtovima. Iako ovi podaci neće direktno identifikovati vas, vaše internet navike, uz pristup vašim profilima na društvenim medijima, dovoljni su da vas prepoznaju, prema istraživanju Prinstona i Stanford univerziteta. DuckDuckGo identifikuje i blokira ove online trekere sa sajtova kao što su Google i Facebook. Ovaj browser takođe može da vam pokaže mreže koje su vas pratile tokom vremena kako biste dobili potpuniju sliku o tome kako se vaši podaci koriste.

  • Manje reklama: 
Pročitajte i:  TikTok plaća za unapređenje pretraživanja 

Kada koristite DuckDuckGo, trebalo bi da vidite manje reklama uopšte. Ako pretražujete putem Google-a, možda ćete videti oglase u vrhu rezultata pretrage. Nekada nećete uvek videti oglase na tim mestima, ali su formatirani slično normalnim rezultatima pretrage, samo sa podebljanim “Oglas” oznakama i separatorima kako bi se razlikovali. Kada pretražujete nešto putem DuckDuckGo, trebalo bi da vidite manje oglasa u rezultatima pretrage i uštedite vreme. Osim manjeg broja oglasa na stranici sa rezultatima, jer DuckDuckGo blokira online trekere, oglasi vam neće pratiti aktivnosti na internetu. Ako koristite DuckDuckGo da tražite nešto kao što je nova činija za hranu za vašeg ljubimca, nećete nastaviti da vidite oglase za činije za ljubimce na različitim sajtovima. 

  • Brže učitavanje veb sajtova: 

Osim što prikupljaju vaše podatke i uzrokuju da vas oglasi prate, online trekeri dodaju dodatne podatke na veb sajtovima koje posećujete, što usporava vreme učitavanja tih sajtova. DuckDuckGo blokira ove trekere, oslobađa propusni opseg i omogućava brže učitavanje.

  • Vaša istorija pretrage nije sačuvana: 
Pročitajte i:  Google AI alati za uređivanje fotografija  

Ako koristite DuckDuckGo, istorija pretrage se neće pojaviti, jer ovaj browser ne čuva vaše pretrage. Svaki put kada otvorite DuckDuckGo, započinjete “čisti”, oslobođeni bilo čega što ste možda pretraživali ranije.

  • Vaši rezultati pretrage neće biti pod uticajem istorije pregledanja:

Google filtrira rezultate koje vam prikazuje kada ga koristite za pretragu nečega. Google vam prikazuje stvari koje su vezane za vašu pretragu i za koje misli da ćete kliknuti na njih, na osnovu podataka koje je sakupio o vama. Neće vam prikazati rezultate za koje misli da nećete kliknuti. Ovo znači da, u zavisnosti od vaše istorije pretrage, ako tražite “kafu”, vaš rezultat na vrhu može biti najbliži kafićima, članak o koristima kafe ili istorija kafe. DuckDuckGo će vam prikazati šire rezultate pretrage jer ne filtrira rezultate. Neki od rezultata koje vidite na prvoj stranici pretrage na DuckDuckGo-u mogli bi se pojaviti na drugoj ili trećoj stranici pretrage na Google-u. Zato što vaši rezultati pretrage nisu prilagođeni vama i vašim interesovanjima, rezultati pretrage mogu delovati nesavršeni u poređenju sa Google-om. Neki korisnici DuckDuckGo-a na Reddit-u su rekli da su koristili Google za neke pretrage kada im DuckDuckGo daje nebitne rezultate pretrage. To zvuči kao mana, ali zapravo znači da DuckDuckGo radi onako kako treba.

Pročitajte i:  Google dodaje ocene uz nove AI alate za kupce 

Koristeći DuckDuckGo, možete poboljšati svoju privatnost, smanjiti ometanja od oglasa i dobiti brži pristup web stranicama.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,